Hovenijer: SAD su nezadovoljne kvalitetom partnerstva s Kurtijevom vladom

Ističe da SAD veruje da uvođenja evra kao jedine valute za plaćanje na KiM šteti ranjivim ljudima, da izaziva nevolje u zajednici i da je nepotrebna

29.02.2024. 21:00
  • Podeli:
džefri hovenijer, 23 okt 2023 - profimedia-6570574e9df13.webp Foto: Profimedia

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je administracija njegove zemlje više nego jasnije iskazala da je nezadovoljna kvalitetom partnerstva sa vladom Aljbina Kurtija.

Džefri Hovenijer ističe da se to partnerstvo ne može definisati sa "Da" ili "Ne", već da može postojati dobro i moćno partnerstvo, manje moćno i nedovoljno partnerstvo.

"Iskreno mogu da kažem da ne mislim da moja vlada može jasnije da signalizira da smo u ovom trenutku nezadovoljni kvalitetom partnerstva sa Kurtijevom vladom. Da ne verujemo da Kurtijeva vlada posvećuje dovoljno pažnje zabrinutostima koje smo stalno iznosili u vezi sa primenjivosti regulative Centralne banke”, rekao je Džefri Hovenijer na sastanku s novinarima u Prištini.

Nakon reakcija i poziva njegove zemlje nakon uvođenja evra kao jedine valute za plaćanje na Kosovu i Metohiji, Hovenijer kaže da ne štite dinar, već da to rade zato što je to važno za SAD i njene partnere.

“Da akcije Vlade Kosova budu u skladu sa obavezama koje je preuzela da osigura da svi članovi društva, uključujući i manjinske zajednice, uključujući etničku srpsku zajednicu na Kosovu, da mogu da žive dostojanstveno i bezbedno“, dodao je američki ambasador, a prenose mediji u Prištini.

Ističe da uredba Centralne banke u Prištini to ne predviđa, već da SAD veruju da šteti ranjivim ljudima, da izaziva nevolje u zajednici i da je nepotrebna.

Prema rečima ambasadora, to je uticalo i na kvalitet partnerstva između SAD i Prištine.

Od prvog februara Uredbom centralne banke dinar ne može da bude sredstvo plaćanja na KiM.

Većina Srba koja živi na Kosovu i Metohiji egzistencijalno je zavisna od dinara i plata i drugih primanja iz sistema Republike Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()