Ibar pravi probleme na teritoriji Raške: Upućen apel građanima

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana

20.01.2023. 10:08
  • Podeli:
Tan2023-01-1917311324_8 poplave MUP SRbije-63ca59cd0790f.webp Foto: MUP Srbije

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija. 

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg, prenosi RTS.

U Novom Pazaru su se dve osobe utopile kada ih je juče odnela nabujala reka. Evakuisano je 45 ljudi.

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeno je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke i autobuska stanica.

"Klizavo je i sve što je na metar dva od obale je opasno. Prilaz ugrožava život. Sklonite se i sklonite decu što dalje od obala", apelovao je direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Deo fabrike "Ekofarm" koja se nalazi na obali reke, je pod vodom.

"Voda je ušla u kompresorski deo magacina, ali i nivo vode se sve više podiže", rekao je za RTS Bojan Baltić, vlasnik fabrike.

Dejan Seizivić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raskog upravnog okruga, rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški.

Zbog podizanja nivoa Ibra, Gradski vodovod u Kraljevu preventivno je isključio tri bunara u Žičkom polju.

Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnežicom. 

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdeva vodom.

Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Velike padavine uzrokovale su porast nivoa vode na rekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra.

Evakuisano je 120 porodica u severnom delu Kosovske Mitrovice. 

U slivu Drine direktor Srbijavoda Goran Puzović ne očekuje veće probleme osim eventualno kod manjih potoka koji se ulivaju.  Najavio je da će sutra za Savu biti uvedena redovna odbranu od poplava. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()