Bilčik o izborima u Srbiji: Sve nedostatke i žalbe rešavati kroz institucije

Naglasio je da je za detaljnu ocenu izbora potreban završni izveštaj misije OEBS-a

22.12.2023. 21:30
  • Podeli:
vladimir bilčik, 1 jun 2023 - profimedia-654b935fd7a1a.webp Foto: Profimedia

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik se obratio saopštenjem medijima da bi, kako je naveo, u svetlu brojnih pogrešnih tumačenja njegovih izjava posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, razjasnio neka pitanja kako bi se, objašnjava,  izbeglo dalje širenje nepotpunih informacija.

Izražavajući zabrinutost zbog kako je naveo, broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju, Bilčik je naglasio da je za detaljnu ocenu izbora potreban završni izveštaj misije OEBS-a.

Istakao je da je imperativ je da se svi izborni nedostatci i žalbe istinski rešavaju i rešavaju kroz institucije Srbije.

"Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama. Otklanjanje određenih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih - države, birača i napretka Srbije na putu ka EU", rekao je Bilčik.

On dalje navodi da su, iako su izbori tehnički dobro vođeni i protekli bez većih nemira, međunarodni posmatrači prijavili brojne nepravilnosti, koje kako kaže uključuju zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja između zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, kupovine glasova.

Kako ocenjuje REM je bio pasivan tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima.

Bilčik dodaje da je on kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR o sprovođenju izbora i podseća da u njegovom izveštaju o Srbiji iz maja 2023. godine postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora, poput Paragrafa 24.

U tom Paragrafu se, navodi Bilčik, Srbija poziva da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS-a, posebno pristupom konkurentskih kandidata medijima, povećanom transparentnošću i odgovornošću finansiranja kampanje, kao i merama za borbu protiv pritiska na birače i zloupotrebe administrativnih resursa, uz konsultacije sa stručnim organizacijama civilnog društva.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()