Dva iznenađenja izbora u Srbiji: Nasmejani Nestorović naspram tužnih lica socijalista

SPS beleži najlošiji rezultat od 2007. godine, a Branimir Nestorović bio je opcija za sve one koji su izgubili poverenje

Autor: Emilija Pešić
22.12.2023. 19:41
  • Podeli:

Fenomen i iznenađenje - dr Branimir Nestorović. Pre izbora nije bio glavna tema, danas je odlučujući faktor. Kada dublje pogledamo sociološka istraživanja Srbija je dvotrećinski desno orjentisana, a na tom spektru je upravo i ideologija partije - "Mi glas iz naroda". 

"Očito da su ti stavovi i sama ličnost gosopodina Nestorovića koji ima i profesionalni nivo koji je vezan za njegov lekarski angažman i angažman oko kovida i tih teroija zavere i to je nešto. Imamo i u istraživanjima da su ljudi koji su desno orjentisani skloni ka teorijama zavera, ništa se novo nije desilo, ono što jeste novo je da je u velikoj ponudi desnih stranaka iskočio neko ko je nov na toj desnoj strani", kaže za UNU Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.  

Njihovo istraživanje na osnovu 16 beogradskih opština pokazuje da su se upravo glasovi desno orjentisanih birača prelili u Nestorovićev koš. Preciznije, Zavetnici i Dveri su na prošlim izborima zajedno imali oko 60 hiljada glasova u pomenutim opštinama, a ove godine nešto više od 20 hiljada. Upravo ta razlika pripala je Nestoroviću. 

Drugo iznenađenje - SPS.

"Socijalisti imaju privrženo biračko telo i imaju čvrstu organizaciju tako da njihova budućnost nije ugrožena, ali ako nastave ovim putem gubiće i dalje, pa će u jednom trenutku doći u situaciju da se postavi pitanje njihove budućnosti. Za sad se još ne radi o tome da na nekim narednim izborima neće preći cenzus", smatra politički analitičar Dragomir Anđelković



"SPS je u ovim tranzicionim godinama pokušavao da ostane u vlasti, a da svima onima sa kojima je pravio koaliciju da svoje glasače, to se pre svega odnosi na SNS, treće mislim da je ono socijalističko samo u nazivu ostalo, mislim da SPS više nije stranka levice", ističe Gavrilović. 

Zaključak - Branimir Nestorović bio je opcija za sve one koji su izgubili poverenje u svoje dosadašnje desničarske ili radikalne opcije. SPS beleži najlošiji rezultat od 2007. godine, a analitičari pored ranije navedenih razloga za to krive i uvođenja unuka Slobodana Miloševića, Marka Miloševića u kampanju. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()