Izbori 2024: Kompletan spisak gradova i opština u kojima se 2. juna izlazi na glasanje

Promenjen je i Zakon o lokalnim izborima, kao rezultat razgovora vlasti i opozicije

27.04.2024. 17:17
  • Podeli:
zatvaranje biračkih mesta, izbori, biračko mesto, glasanje, kragujevac - 17 dec 2023 - foto Tanjug Nebojša Raus (3)-657f52601cf4f.webp Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je juče izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave, istog dana kada se održavaju i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda.

Prethodno je promenjen Zakon o lokalnim izborima kao rezultat razgovora vlasti i opozicije da se beogradski i lokalni izbori (koji nisu održani u decembru), organizuju istog dana.

Gradovi u kojima se glasa

Brnabić je izbore raspisala za odbornike skupština gradova i to u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Opštine u kojima se održavaju izbori

Izbori su raspisani i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Glasanje u 17 beogradskih opština

Šapić je raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst Pantelej i Niška banja.

U Skupštini Srbije 23. aprila poslanici su usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, kojima je omogućeno da se svi lokalni izbori održe 2. juna, odnosno kojima su pomereni rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

U Beogradu za odbornike Skupštine Grada Beograda građani će glasati na 1. 265 biračkih mesta.

Izbori se neće održavati u lokalnim samoupravama gde su održani 17. decembra prošle godine, a održani su, osim Beograda, u 10 gradova - Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu i Šapcu kao i u 53 opštine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()