Klačar: Koalicija oko SNS pobednik izbora, ali i još neki akteri u opoziciji

Što se tiče Niša, očekivano je bila najveća neizvesnost, istakao je Klačar

03.06.2024. 19:21
  • Podeli:
bojan klačar A.K.ATAImages-659144d4a799f.webp Foto: A.K./ATAImages

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je danas da je pobednik jučerašnjih lokalnih izbora koalicija oko Srpske napredne stranke koja je uspela da zadrži vlast u Beogradu i da uveća broj mandata zbog manje izlaznosti, ali i da ima i nekih drugih pobednika u opoziciji, iako opozicija suštinski ne može biti zadovoljna ishodom ovih izbora.

"Možemo da kažemo da su rezultati išli u pravcu onih trendova o kojima se govorilo uoči izbora. Ne možemo da govorimo o tome da su svi rezultati potvrđeni na način kako se o tome govorilo jer je nemoguće imati prognozu za sve unapred", rekao je Klačar za Tanjug analizirajući rezultate izbora u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

On je naveo da se uoči izbora očekivala dominantna uloga koalicije oko SNS, kao i da najveća neizvesnost bude u Nišu, što se pokazalo kao tačno, kao i očekivanje da će biti manja izlaznost posebno u Beogradu gde su efekti bojkota bili najveći.

Klačar je primetio i da je Srpska napredna stranka napravila odličan rezultat u Novom Sadu, gde su, kako kaže, uspeli da ponove rezultate iz decembra na manjoj izlaznosti i u situaciji u kojoj nije bilo bojkota.

"Što se tiče Niša očekivano je bila najveća neizvesnost i to nisu krili ni ljudi u SNS i izgleda da ćemo morati da sačekamo finalne rezultate GIK-a da bismo mogli da sudimo o tome ko je u prilici da formira većinu", istakao je Klačar.

Kako napominje, opozicija ne može da bude zadovoljna ishodom ovih izbora, ali mogu se, kaže, izdvojiti dva imena, koja jesu pobednici, barem na kratke staze, u opoziciji.

"To su Savo Manojlović koji je faktički kao jedan čovek, jedan pokret uspeo da u Beogradu nadjača koaliciju koju čini šest različitih organizacija i drugi pobednik, možda čak i u većoj meri, jeste dr Milić u Nišu koji je napravio još ozbiljniji rezultat", rekao je Klačar.

Klačar smatra i da se na neki način u pobednike može svrstati i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas zbog činjenice da će uspeti, kako kaže, zbog niske izlaznosti u Beogradu, da zadrži i dalje snažan uticaj i kontrolu nad političkim procesima u opoziciji.

Na pitanje da prokomentariše mogućnost osporavanja legitimiteta nove vlasti u Beogradu, o čemu je danas govorio lider Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, Klačar primećuje da je velika razlika između SNS i konkurencije da bi se legitimnost dovela u pitanje na takav način.

Upitan da li bi Savo Manojlović, čiji kontrolori sinoć nisu potpisali zapisnike na biračkim mestima, mogao da "obori" neka biračka mesta, Klačar objašnjava da to što nisu potpisani zapisnici još uvek ne znači ništa.

"Biračka mesta mogu da budu u problemu ako je većina članova pokušala da ne potpiše taj zapisnik", rekao je Klačar.

Klačar kaže da je teško da komentariše optužbe opozicije na račun kol-centara Srpske napredne stranke, jer nisu imali posmatrače ni na jednom od tih mesta i da nemaju uvid u to šta se desilo, ali da načelno govoreći, ukoliko se radi o kol centru, tu ne možda da se pronađe ništa što bi bilo u neskladu sa propisima. 

"Ono gde treba da se prati da li su propisi ispoštovani, jesu dva nivoa.

Prvi je, kaže Klačar, kako su ti podaci prikupljeni sa kojima se barata u kol centru, i to važi za sve političke aktere - kako dolaze od svojih baza podataka, a drugi se odnosi na to da li je SNS ispunila obaveze koje ima preko Agenciji za sprečavanje korupcije vezano za prikazivanje ugovora i troškova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()