Koje stranke će se odazvati pozivu: Počinju konsultacije o mandataru za sastav vlade

Parlamentarne stranke podeljene su oko toga da li će se odazvati pozivu

23.02.2024. 16:17
  • Podeli:
vlada srbije wikipedia-65d74be48421f.webp Foto: Wikipedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od ponedeljka, 26. februra, početi konsultacije o mandataru za sastav nove vlade, a parlamentarne stranke podeljene su oko toga da li će se odazvati pozivu.

Pored predstavnika Srpske napredne stranke, koja je osvojila i najviše, 129 poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, na Andrićev venac će  sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata.

SPS i SVM čekaju poziv, Srbija protiv nasilja neće ići

Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je za Tanjug da im poziv za konsultacije još nije stigao, ali da ga svakako očekuju.

"Sigurno će na konsultacije ići predsednik (stranke) Ivica Dačić, kao što će i doneti odluku ko će osim njega biti u sastavu delegacije. Očekujemo i spremni smo na razgovor o budućoj saradnji i prioritetnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju", rekla je Paunović za Tanjug.

Ona je ocenila i da najave opozicionih lidera da neće ići na konsultacije oslikavaju nepoštovanje Ustava Srbije, njenih građana i njihove volje, kao i  beg od odgovornosti koji ona smatra nedopustivim ukoliko se opredelite da učestvujete u političkom životu.

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti posle konsultacija.

Siniša Ljepojević sa liste "Mi - glas iz naroda", koja se u međuvremenu podelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije i da, kako kaže, nije u toku.

Od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" stižu poruke da oni neće ići na konsultacije kod predsednika Vučića. Kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović rekao je da predstavnici te liste neće ići na konsultacije, a Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana ocenjuje da je njihovo učešće u ovom trenutku besmisleno.

Sa druge strane, najavljuju da će naredne sedmice članovi koalicije "Srbija protiv nasilja" ići u Brisel, gde će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu povodom izbora u Srbiji. 

Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Konsultacije od ponedeljka

Jovanović je rekao da oni uvek poštuju državu i da su konsultacije ustavna kategorija, međutim, kako kaže, besmisleno je ići na konsultacije kod nekoga ko, kako tvrdi, ne poštuje Ustav i u tom kontekstu pomenuo francusko-nemački dokument i politiku koja se vodi o KiM.

Predsednik Vučić najavio je ranije da od ponedeljka kreće u konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju i posle toga će biti spreman, kako je rekao, da odredi mandatara nove Vlade Srbije. 

 "Ja ću od ponedeljka krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i onih koji će da vam napišu pet saopštenja i deset izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara", rekao je Vučić pre dva dana.

Prema Zakonu o predsedniku, predlaganje kandidata za predsednika vlade je jedna od nadležnosti predsednika, a u tom zakonu se takođe navodi da je predsednik Republike dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.

Prema Ustavu, predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista, predlaže kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini, a kandidat za predsednika Vlade parlamentu iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Posle decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je  deset lista: Aleksandar Vučić -  Srbija ne sme da stane - 129, Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije - 18, Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 13 poslaničkih mandata, Mi - glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara - 6,  Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - dva,  SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - dva, Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()