Manje od dve nedelje do lokalnih izbora: Šta sve stvara konfuziju kod birača?

Iako su izbori u Beogradu raspisani pre gotovo dva meseca, znak za početak predizborne trke praktično je dat tek pre dva dana kada je proglašeno 14 izbornih lista

20.05.2024. 08:16
  • Podeli:
beogradski izbori, 17 dec 2023 - foto Tanjug Vladimir Šporčić-657f8711b28eb.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Za tačno 13 dana Beograđani i stanovnici više od 80 drugih gradova i opština će na biračka mesta. Tamo ih čeka nemali spisak kandidata koji obećavaju da će rešavati probleme s kojima se suočavaju u svom okruženju. Kampanja je za većinu učesnika počela tek ovih dana.

Iako su izbori u Beogradu raspisani pre gotovo dva meseca, znak za početak predizborne trke praktično je dat tek pre dva dana kada je proglašeno 14 izbornih lista.

Dužina izbornog spiska bila je neizvesna zbog obaranja nekoliko lista iz tehničkih, rodno ravnopravnih i onih o kojima se najviše pregovaralo na radnoj grupi za unapredjenje izbornih uslova, pitanja boravišta. Nesporno pravo da glasa ima 1.602.112 birača u 17 Beogradskih opština.

Beograd kao nacionalno pitanje, radikali na listi SNS za Novi Sad

Bojan Klačar iz CESID-a ističe da pitanje Beograda nije samo pitanje izbora vlasti u gradu nego i pitanje posledica koji može da ima na nacionalni nivo.

"Faktički od 2000. samo su dve godine bile u Srbiji kada je Beogradom upravljala drugačija koalicija u odnosu na onu na nacionalnom nivou. Dakle, akteri na beogradskom nivou uvek im pridaju značaj nacionalno važnih izbora i to će biti slučaj i sada iako u manjoj meri nego u decembru prošle godine", kaže Klačar.

Isti broj izbornih lista kao u glavnom gradu, u Novom Sadu bori se za 78 mesta u Skupštini grada.

SNS uz SPS na izborima u Novom Sadu izlazi najširoj koaliciji. Novina je da su i radikali na ovoj listi, koji prvi put, od uvođenja višestranačja na prethodnim izborima nisu ušli u pokrajinski parlament.

Opozicija: Bojkotuju u Beogradu, učestvuju na izborima u Novom Sadu

Stranke opozicije koje bojkotuju izbore u Beogradu, učestvuju na njima u Novom Sadu. A u Novom Sadu i jedinstven slučaj u Srbiji, da 12 opozicionih partija, različitih opredeljenja i programa, izlazi na jednoj izbornoj listi.

"Udruženi za slobodan Novi Sad" koju čine sve partije Srbije protiv nasilja, ali i koalicija NADA, kao i zelene partije, građanski pokreti, i LSV, koja kao i SRS ove godine, prvi put nije prešla cenzus za pokrajinski parlament.

Samostalno na izborima u Novom Sadu Lista "Kreni-Promeni", kao i tradicionalni partner SNS-a, Savez vojvođanskih Mađara i Dosta je bilo. Uz nekoliko manjinskih lista, i vlasnik 30 medalja, humanitarac i zvezda društvenih mreža Miša Bačulov.

Niš, rezultati i beogradizacija

Za lokalnu vlast glasaće se i u Nišu. U izbornoj trci za taj grad nadmeće se 11 lista. Na prethodnim izborima 2020. naprednjaci su osvojili 58 odsto glasova, a Niš je prvi put dobio gradonačelnicu. A Dragane Sotirovski na izbornoj listi stranke nema.

Među 11 kandidata za prvog čoveka najvećeg grada na jugu Srbije, uglavnom su poznata imena. Na listi vladajuće Srpske napredne stranke nema dosadašnjih gradonačelnika. Ali u izbornu trku ulaze i neki javnosti poznati poput doktora Dragana Milića.

Fokus kampanje za vladajuću koaliciju su postignuti rezultati, a za opozicione stranke borba za bolje mesto Niša u državi a protiv, kako ističu, "beogradizacije“.

Stranka slobode i pravde bojkotuje izbore u Nišu dok će Novi DSS, učestvovati u izbornoj trci. Paralelno sa izborom 61. odbornika u Skupštini grada Niša, ovde se biraju i odbornici u skupštinama pet gradskih opština.

Veliki broj lista od opštine do opštine, a ono što stvara dodatnu konfuziju kod birača su liste vrlo sličnih imena.

Klačar: Očekujem manju izlaznost u Beogradu

Bojan Klačar smatra da se može očekivati u ovakvoj vrsti ambijenta da ta mobilizacija birača bude manje uspešna nego u decembru gde će verovatno zbog bojkota biti manja izlaznost nego što je to bilo u decembru, barem kada je reč o Beogradu.

"Lokalni izbori najpre nisu toliko važni u percepciji birača koliko su važni nacionalni i sasvim sigurno ta činjenica utiče na to da mi svedočimo nekoj vrsti mirnijeg ambijenta", ocenjuje Klačar.

U međuvremenu, ministarstvo zaduženo za lokalnu samoupravu saopštava da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj već na staroj adresi, a oko 10.000 njih neće moći da izraze izbornu volju na izborima u junu, piše RTS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()