Matić: Učinjen maksimalan ustupak opoziciji, odgovornost je sada na njima

Predsednica Skupštine Ana Brnabić donela odluku da 2. juna budu objedinjeni beogradski i drugi lokalni izbori

18.04.2024. 15:20
  • Podeli:
Tan2023-12-1708320188_4 izbori glasanje foto marko djokovic tanjug-65804597151a1.webp Foto: Tanjug/Marko Đoković

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić istakao je danas da odluka predsednice Skupštine Ane Brnabić da objedini beogradske i druge lokalne izbore za 2. jun odudara od demokratskih standarda, ali da je, zarad mira u kući i smirivanja tenzija u društvu, vlast napravila maksimalan mogući ustupak.

On je za Tanjug rekao da je odgovornost sada na opoziciji i da je sad pitanje da li će prihvatiti ovaj predlog ili će insistirati na poslednjem zahtevu da izbori budu na jesen, iako je prvobitni zahtev bio da se izbori objedine drugog juna. 

"Odstupanje od sopstvenog zahteva ogoliće njihovu nameru da jezikom ultimatuma i ucena prisile vlast da se formira prelazna vlada, da uđemo u makedonski scenario i da ta vlada donosi strateške odluke po ovu zemlju bez pristanka građana i protivno izbornoj volji", ocenio je Matić.

On veruje da prihvatanje zahteva opozicije može da bude dobar potez ukoliko postoji volja i sa druge strane.

"Apsolutna odgovornost je sada na opoziciji i lopta je u njihovom dvorištu," kaže Matić i dodaje da će se predlog izmene Zakona o lokalnim izborima pred poslanicima naći za dva dana i da će se tada videti da li postoji dobra volja opozicije da se postigne jedinstvo oko izbora i da njihov legitimitet bude neupitan.

On ne veruje da će opozicija pokazati jedinstven stav po ovom pitanju.

"Neki će glasati za, neki će biti za bojkot izbora, što mislim da je pogubno za samu opoziciju, a i narušava demokratski proces u Srbiji," kaže Matić i napominje da je sve isterano na čistac i da će sada svi pokazati ko je imao zaista dobru volju ili je nekome cilj bio da se dođe do vlasti bez izbora.

On je zaključio da s obzirom na resurse, organizacijsku strukturu i rejtinge, vlast ima prednost na predstojećim izborima, a da ovakva opozicija i dalje ne može da parira vlasti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()