Od Nestorovića zavisi: UNA je analizirala da li će Beograd dobiti novu vlast ili nas čekaju izbori?

Nosilac liste "Mi - glas iz naroda" poručio je da oni "ne bi išli ni sa kim u koaliciju"

Autor: Zvonko Ninkov
20.12.2023. 20:53
  • Podeli:
slađana komatina - foto UNA-65834616a90da.webp Foto: UNA

Posle višedecenijske vlasti Saveza komunista, a onda i njihovih naslednika Socijalističke partije Srbije, na lokalnim izborima novembra 1996. vlast u Beogradu osvaja koalicija Zajedno. Trebalo je, doduše, da prođe 88 dana građanskih protesta i donošenja leks specijalisa, pa da lider DS Zoran Đinđić 21. februara 1997. postane predsednik Skupštine grada.

Ipak, koalicija koju su činili SPO, DS i GSS nije dugo potrajala. Već krajem septembra smenjena je glasovima SPO, radikala i socijalista, pa je narednih skoro godinu i po prestonica imala v.d. gradonačelnika Milana Božića. Njega je početkom '99 zamenio stranački kolega Vojislav Mihailović, sada lider POKS-a.

Posle 5. oktobra prvi čovek grada postaje kandidat DOS-a Milan St. Protić. Njegov mandat trajao je samo 139 dana, još kraće mandat njegovog vd naslednika Dragan Jočić - 100 dana, da bi leta 2001. na tu poziciju došla Radmila Hrustanović.

Nju 2004. nasleđuje kandidat DS Nenad Bogdanović koji je na mestu gradonačelnika ostao do smrti septembra 2007. Ponovo dolazi vd stanje, više od 9 meseci, sa Zoranom Alimpićem na čelu grada.

Potom je 2008. Dragan Đilas vodio glavni grad, ali uz manjinsku podršku, kakva se i sada pominje kao mogući  postizbornim rasplet.

"Mi smo ovakvu situaciju tokom 2000-ih godina. Vlast DS i SPS u Beogradu 2008. godine podržana je u stvari od strane LDP-a. Oni nisu učestvovali u izvršnoj vlasti, ali jesu podržavali odluke tadašnjih gradskih vlasti", objašnjava Slađana Komatina iz CeSID-a.

Posle smene Đilasa, grad je više od pet meseci vodilo privremeno Veće, da bi onda aprila 2014. naprednjaci zvanično preuzeli grad, sa Sinišom Malim kao prvim čovekom. Njega je 2018. nasledio Zoran Radojičić, zvanično nezavisni kandidat, ali sa liste SNS-a. Juna prošle godine Aleksandar Šapić postaje gradonačelnik, gde se zadržao do oktobra ove godine kada je podneo ostavku.

Da li će uploviti u svoj drugi mandat, zavisi najviše od liste "Mi - glas iz naroda", čiji je nosilac Branimir Nestorović poručio da "ne bi išli ni sa kim u koaliciju" i da će "videti hoće li biti manjinska podrška SNS i SPS za neke konkretne predloge".

"Zašto 'Mi - glas iz naroda' možda neće biti deo vlasti, već će odabrati opciju manjinskoj vlasti, jeste upravo očuvanje imidža Branimira Nestorivića i potencijala za neke buduće izbore", smatra Komatina.

On napominje i da bi manjinska podrška dovela SNS i SPS da ih neko ucenjuje i uslovljava, pa nije isključen ni scenario da nađu podršku nekog odbornika opozicije koji bi osigurao potrebnu većinu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()