Predsednik Srpske napredne stranke: Nećemo se odreći svog nacionalnog DNK

Naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, ali i da naša zemlja nije niti će uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji

10.12.2023. 10:10
  • Podeli:
Tan2023-12-0718401354_3 aleksandar vučić miloš vučević foto sava radovanovic-657579c68b052.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da je sasvim zvesno da će se pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pojačavati u narednom periodu i to kombinovano, spolja i iznutra, dodajući da predsednik zemlje vodi politiku koja jača Srbiju.

Vučević je za današnju Politiku rekao da Srbija čuva mir i ne želi i neće dozvoliti da bude uvučena u neki novi svetski konflikt.

Naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, ali i da naša zemlja nije niti će uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, kao i da će čuvati partnerstva s Kinom, ali i arapskim svetom, Indijom, Afrikom i obema Amerikama.

"Vodićemo suverenu i multivektorsku spoljnu politiku. Ali, ako neko očekuje da ćemo na tom putu da se odreknemo svog nacionalnog DNK, onda se taj neko grdno vara", naglasio je Vučević.

On je kazao i da je Balkan raskršće različitih interesa i da se ovde prepliću delovanja stranih službi svih država koje predstavljaju regionalne ili svetske sile, naglašavajući da Srbija zna kako da štiti svoje interese.

"To prepoznaju i kosmetski Srbi i zato SNS u južnoj pokrajini osvaja preko 98 odsto glasova, što je i razlog Kurtiju da kosmetskim Srbima onemogući glasanje ovog puta, u nadi da će tako oslabiti rezultat SNS i ojačati one koji su ga hvalili u svojim, tajkunskim medijima, nazivali reformatorom i daškom pozitivnih promena na Balkanu", rekao je prvi čovek na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Istakao je da zvanični Beograd kreira svoju politiku prema Kosovu i Metohiji na dva principa, a to su mir i odlučnost, kao i da država Srbija čini sve što može da bi očuvala mir i omogućila saradnju.

"Ali isto tako, rešeni smo da zaštitimo svoje legitimne interese i svoj narod na Kosmetu. Nismo mi ti koji izazivaju nestabilnost, to čine Kurti i Priština, pa bi njima morali i da se obrate zapadni partneri kako bi mir i stabilnost na Balkanu ipak bili očuvani", kazao je on.

Naglasio je da Srbija nikako neće dopustiti egzodus Srba, niti dozvoliti da neko sruši mir.  Kada je reč o Republici Srpskoj (RS), Vučević je istakao da će Srbija uvek pomagati RS, štititi i braniti i, naravno, neće zadirati u integritet Bosne i Hercegovine. 

"Budućnost BiH leži u saradnji sa Srbijom, u izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo, prihvatanju ispružene srpske ruke koja donosi vakcine za borbu protiv korone, koja nudi mogućnost za trgovinu, kulturnu i privrednu saradnju. Konstantno insistiranje na ratnim temama iz devedesetih godina prošloga veka, isključivo kroz prizmu raspaljivanja nacionalističkih strasti, sasvim sigurno ne može doneti ništa dobro", rekao je on. 

Vučević, koji u ovom mandatu obavlja i dužnost ministra odbrane, kazao je da Srbija ulaže u sve rodove vojske, u opremu, u edukaciju i u infrastrukturu.

"Vojni poziv je najčestitije zanimanje, ali to mora postati i atraktivan poziv koji će pružiti priliku momcima i devojkama da se karijerno ostvare. Mi upravo na tome i radimo. Položaj srpskog vojnika danas je višestruko bolji nego 2012. godine i svako ko je objektivan to će kazati", dodao je on.

Vučević je naveo i da su i plate zaposlenih u vojsci daleko bolje i da će, kako je naglasio, biti još bolje, da se grade i jeftini stanovi za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti i ulaže u njihovu sigurnost i bezbednost. 

" Nastavićemo to da činimo, jer ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu", naglasio je Vučević.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()