Šta su govorila istraživanja javnog mnjenja: Izborni rezultati su tu, a ko se nadao uzalud?

Agencije su dosta uspešno uradile svoja istraživanja pre izbora u Srbiji

Autor: Zvonko Ninkov
21.12.2023. 21:00
  • Podeli:

Ostalo je još da se obradi 30-ak izbornih mesta, pa da dobijemo konačne rezultate parlamentarnih izbora. Ipak, promili su u pitanju, pa je već prilično izvesno da će odnos snaga ostati nepromenjen. Zbog toga već sada možemo da proverimo koliko su predizborne ankete bile uspešne u proceni rezultata.

Istraživanje agencije IPSOS, objavljeno tri dana pre izbora, nagoveštavalo je da će lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojiti najviše glasova - 44,6%, što je tri procenta manje od konačnog rezultata. 

Najveći procenat liste SNS-a i njihovih koalicionih partnera najavljivali su i Nova srpska politička misao i Organizacija za fer izbore i demokratiju, ali sa znatno većom omaškom.

Svako istraživanje prognoziralo je da će "Srbija protiv nasilja" biti druga na izborima, s tim da je IPSOS pogodio skoro u promil, dok su NSPM i OFID najavljili za dva, odnosno, skoro 3,4% bolji rezultat.

SPS je kod svih istraživača stajao slično i to znatno bolje od konačnog rezultata. Davali su socijalistima od 8,7 do 8,9%, a oni su se zaustavili na 6,5%.

Lista "Nada za Srbiju" ispunila je očekivanja sa osvojenih nešto više od pet odsto, što su pokazivale i ankete. Omaške su bile gotovo zanemarljive.

Svi komentarišu da je lista "Mi - Glas iz naroda" iznenađenje, ali IPSOS je njihov ulazak u Parlament predvideo u poslednjoj proveri raspoloženja glasača.

Sa druge strane, svi su pogrešili oko procena uspeha koalicije Dveri-Zavetnici. Konačni rezultat ostavio ih je ispod cenzusa, dok su im sve agencije prognozirale rezultat od 3,2 do 6,5%.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()