UNA analiza: Izbori između odustajanja, bojkota i nacionalnih tema

Donosimo analizu izbornih rezultata

Autor: Zvonko Ninkov
04.06.2024. 21:20
  • Podeli:

Odluka opozicije da jedan deo ide na izbore, a drugi ih bojkotuje, već je krajem aprila delovala kao loša. U kratkoj i ne baš vidljivoj kampanji više su se bavili pravdanjem svojih odluka i izbornim uslovima.

„Oni su morali da odbrane svoj rezultat iz decembra, govorim o opoziciji i da još nadoknade još 5-6 Nestorovićevih. To je bila nemoguća misija, sve i da su se uhvatili za ruke i spalili na Trgu Republike. Tako je njima ovaj bojkot bio malo i iznuđena mera, pogotovo što se Vučić razleteo po terenu. Nemojte zaboraviti posetu Makronu, pa Sija ovde. On se razleteo po toj nacionalnoj sceni, a oni su ušli u dilemu izaći ili ne izaći“, objašnjava politički analitičar Đorđe Vukadinović.

I pored uspeha, ni vladajuće stranke ne mogu da budu potpuno zadovoljne rezultatima izbora jer se trend pada njihove popularnosti nastavio.

„Taj trend je sada manje vidljiv zato što se na listi SNS nalazio u gotovo svim lokalnim samoupravama i SPS, zato što se sada tu privučena i Srpska stranka Zavetnici, Radikali i onda kada pogledamo sve njih u zbiru, u Beogradu se radi o padu od nekih 20-25 hiljada glasova“, ističe za UNU profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević.

Vučićević kaže da ne veruje da će opozicija izvući pouke iz ovog ishoda izbora, ali da bi trebalo da počne da razmišlja o ujedinjavanju.

„Uz to ujedinjavanje koje se dešava neposredno pre izbora, mislim da mora da postoji jedna vrsta ukrupnjavanja opozicionih partija, tako što će se od tih 10-12 subjekata, koji iole imaju biračku podršku, napraviti nekoliko koji bi onda mogli i van izborne kampanje, u celoj Srbiji, ne samo u velikim gradovima da imaju funkcionalne odbore, razgovaraju sa građanima, predlažu određene politike, da koriste lokalne parlamente da postanu vidiljiviji, pa kad naiđu izbori da budu spremni i da ozbiljnije učestvuju“, kaže Vučićević.

Ono što se može primetiti jeste da, iako su ovo bili lokalni izbori, i vlast i opozicija nisu se toliko bavili lokalnim temama, te deo građana verovatno nije prepoznao da stranke bave onim što ih tišti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()