UNA analizira šta nas čeka pošto je RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji

Kada će biti verifikovani mandati poslanika i sazvana konstitutivna sednica Skupštine Srbije, a koji je rok za formiranje vlade?

Autor: Emilija Pešić
13.01.2024. 20:21
  • Podeli:

Republička izborna komisija stavila je tačku na rezultat parlamentarnih izbora. Za ukupni izveštaj o konačnim rezultatima izbora glasalo je 20 članova komisije dok je 13 bilo protiv. Evo kako konačni izveštaj izgleda.

U Skupštinu Srbije ulazi 10 lista, od kojih je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila najviše mandata - 129.

Lista "Srbija protiv nasilja" imaće 65 poslaničkih mandata  a lista  "Ivica Dačić - premijer Srbije“ - 18.

Koaliciju NADA i listu Branimir Nestorović "Mi glas iz naroda" predstavljaće po 13 poslanika. Preostalih 5 izbornih lista su manjinske i ukupno će u skupštini imati 12 mandata.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 18 lista, od kojih osam nije ušlo u parlament.

"Na ukupno 8.273 biračka mesta je obavljeno glasanje bilo je upisano ukupno 6.500.666 birača, glasalo je ukupno 3.815.007, od tog broja ukupan  broj važećih listića je 3.710.978", rekao je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Zbirni izveštaji za svako izborno mesto o rezultatima glasanja će biti objavljeni u Službenom glasniku.

Od tada počinju da teku rokovi - u roku od  30 dana moraju biti verifikovani mandati poslanika i sazvana konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Rok za formiranje Vlade je 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine. Prema prognozama predsednika, nova vlada biće formirana i pre roka, najkasnije u martu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()