Vučić proglasio pobedu liste "Srbija ne sme da stane" i na mestima na kojima je ponovljeno glasanje

Prema izvorima Srpske napredne stranke, lista "Srbija ne sme da stane" je dobila ubedljivo najviše glasova

30.12.2023. 21:10
  • Podeli:
darko glišić, miloš vučević, aleksandar vučić, ana brnabić, bratislav gašić u sedištu SNS posle ponovljenih izbora, 30 dec 2023 - foto Tanjug Jadranka Ilić-6590842c0ab14.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti, nekih sat vremena po zatvaranju biračkih mesta na kojima je ponovljeno glasanje za republički parlament i za Skupštinu Beograda. On je istakao da posle tih ponovljenih izbora lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" ima pobedu na 70 odsto obrađenih biračkih mesta. 

"To se neće drastično menjati. Na svim gradskim mestima smo ubedljivo pobedili u svakom slučaju", rekao je predsednik na konferenciji za medije u štabu Srpske napredne stranke.

On je rekao da je najniži procenat pobede osvojen na BM Medijana u Nišu, odnosno, kako je rekao, 53,4 odsto. 

"Nemojte me držati za reč tačno, ali na 53 odsto. To je najniža pobeda. Imamo pobede, nekoliko pobeda. Imamo u Lebanu 72 od 73, u selu pored Lebana, Radanovac ili tako nekako. Svejedno, svuda je negde između 80 i 95 odsto glasova za listu 'Srbija ne sme da stane'", rekao je Vučić. 
Dodao je da je na tim mestima i izlaznost bila velika, odnosno kako je naveo, 68 i 69 procenata. 

"Što se tiče izbora 2. januara naredne godine, nećemo se obraćati na ovaj način već saopštenjem, obavestićemo vas da li imamo dovoljno glasova za 130. mandat. Čestitamo građanima Srbije, i želim da im se zahvalim na ogromnoj, rekao bih, neviđenoj podršci", rekao je predsednik. 

Javnosti je ukazano i kakva je bila današnja izlaznost birača.

"Izlaznost na ponovljenim izborima na republičkom nivou bila 43 odsto, a na gradskom 40 odsto, što je mnogo kada se glasa dan uoči Nove godine. Na svim biračkim mestima za 10 do 30 odsto je uvećan procenat glasova za listu' Srbija ne sme da stane' - realno je očekivati da posle ponavljanja 2. januara dobijemo 130 mandata", naveo je predsednik Srbije.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ponovljeni izbori bili u skladu sa zakonima Srbije, RIK-a i GiK-a.

"Dogodile su se značajne promene u samom biračkom telu. U Beogradu smo imali ponovljene izbore u dva naselja na Novom Beogradu i u Bežanijskoj kosi i MZ Gazela, ali posebno je ubedljiva pobeda u Ripnju na Voždovcu, gde smo od 830 i nešto glasova osvojili preko 600. A na devet mesta je bila veća izlaznost nego pre ili ista izlaznost kao i pre 13 dana. Na tim mestima smo dobili negde čak i 30 odsto glasova više. Tako da imate mesta u opštini Lebane, u opštini Žagubica, gde imamo preko 92 odsto od ukupnog broja glasova, imali smo svega 70 ili 68 odsto na prethodno održanim izborima".

Vučić je naveo da za sada još nema ukupnih podataka sa samo tri biračka mesta.

"Ali sa onoga što imamo, lista 'Srbija ne sme da stane' osvojila je 69,5 odsto, SPS 5,83 odsto, Savez Vojvođanskih Mađara 6,46 odsto, Srbija protiv nasilja je na nekih 12 odsto, ali padaće im, jer još dolaze podaci za neka mesta".

Vučić je dodao i da će Branimir Nestorović (lista "Mi - glas iz naroda")imati više kada dođu podaci sa  gradskih središta, pošto u selima nisu dobijali skoro ništa.

"Ali smo videli da u gradu imaju, u centru grada Niša i u centru grada Beograda imaju oko 10 odsto, a ovamo imaju od nula do dva odsto glasova".

Predsednik Srbije se okrenuo i na proteste koje organizuje deo opozicije koji ljut zbog izbornog poraza 17. decembra i nezadovoljan što ne dobija podršku naroda.

"U Srbiji neće biti nikakvih revolucija, nasilnog preuzimanja vlasti, narod je potpuno jasno rekao kome pruža i kome daje svoju podršku, a pokušaćemo da pre kraja februara ili do početka marta formiramo vladu, da se suočimo sa problemima i da nastavimo da razvijamo Srbiju" - istakao je Vučić.

 Logično što je Putin samo meni i Orbanu čestitao Novu godinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sasvim logično što je predsednik Rusije Vladimir Putin Novu godinu od evropskih lidera čestitao samo njemu i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

"Šta očekujete? Da uputi čestitku onima koji vode rat protiv Rusije", upitao se Vučić na pitanje novinara kako komentariše to što je Putin od evropskih lidera uputio čestitku samo njemu i Orbanu.

On je istakao da je Rusija velika zemlja koja ne mora da se pravda bilo kome za bilo šta, kao i da se ne oseća ugroženom ne samo kada ne sarađuju sa nekom zemljom već kada nema odnose sa nekom od njih.

"Mi čuvamo naše prijatelje", rekao je Vučić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()