Vučić: Rezultati izbora su otpor običnog naroda, neće građani Srbije rušenje sopstvene države

Predsednik je istakao da je zahvalan ljudima što su i danas na miran način uradili ono što je njihov posao i olovkom pokazali kakva im je demokratska volja

30.12.2023. 21:49
  • Podeli:
aleksandar vučić u sedištu SNS posle ponovljenih izbora, 30 dec 2023 - foto Tanjug Jadranka Ilić (1)-65907cf2883c8.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je realno očekivati da će, ukoliko bude relativno pristojna izlaznost na ponovnim izborima 2. januara i ukoliko se nastavi ovaj trend rasta popularnosti liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", ta lista dobiti 130. mandat.

"Da li će to biti ili ne, to ostaje da vidimo, ali sada je realnije očekivati 130, a ne 129 mandata. To naravno zavisi od količnika koliko će glasova da dobiju druge dve liste kojima može da se oduzme mandat, dakle to su Nestorovićeva lista i lista Srbija protiv nasilja, tako da čekamo te količnike večeras kada budemo dobili sve ove rezultate", rekao je Vučić u sedištu Srpske napredne stranke.

On je rekao da je zahvalan građanima što su i danas na miran način uradili ono što je njihov posao i olovkom pokazali kakva im je demokratska volja, što su istrpeli svakojake i sve moguće pritiske, napade, što su uspeli da izdrže u međuvremenu i nasilje koje je neretko karakterisalo u poslednjim izbornim godinama, taj postizborni period, jer, kako kaže, neki nikada nisu mogli da se pomire sa izbornim rezultatima. 

"Ono što ja mogu da vidim, a to smo videli i kroz istraživanje koje smo dobili pre tri ili četiri dana, neposredno posle napada na gradsku skupštinu i nezabeleženog nasilja u našem glavnom gradu kada su pokušali da otmu institucije, kada su pokušali da ukradu narodnu volju građana Srbije, tobože se pozivajući na to da je njima neko nešto uzeo, posle toga je došlo do drastične promene u raspoloženju građana Srbije", rekao je Vučić.

Tada je lista "Srbija ne sme da stane" bila na 49 odsto, a danas su, dodaje, na nekih 51,5-52 odsto od ukupnog biračkog tela.

"Ponešto je porastao u odnosu na izborni rezultat liste Nestorovića, a ovo ostalo je sve u slobodnom padu. I zašto se to dogodilo? Neće građani Srbije rušenje sopstvene države. Neće da slušaju priču o nepravilnostima, a da ne vide ni jedan dokaz za to. Znaju građani Srbije kako su glasali, znaju da nije bilo nepravilnosti, da nikada manje prigovora nije bilo", naveo je Vučić.

Ponovio je da u istoriji izbornog procesa u Srbiji nikada manje prigovora nije bilo, dodavši i da je ponosan na činjenicu da su izbori prošli mirno, bez incidenata, dodajući da to znači da narod razume šta su demokratske tekovine.

Kako je istakao Vučić, rezultati ponovljenih izbora predstavljaju otpor običnog naroda koji želi da sačuva Srbiju i koji ne želi nikome da je preda.

"Ne možete sa tako malim procentom podrške da osvajate vlast na silu. Jer onda dobijate još veći odijum i dobijate još veći otpor običnog naroda. Kod ljudi je proradio gnev zbog svega što su predstavnici opozicije koji su protestovali zbog rezultata izbora radili prethodnih dana. Imali ste medije na svojoj strani više nego ikada. Uključujući javni servis Srbije koji je postao rezervno glasilo 'Srbije protiv nasilja', koji je na brutalan način kršio i danas izbornu tišinu".

Vučić je dodao da je, kada su počeli protesti ispred Skupštine Grada, iz zgrade predsedništva, u svom obraćanju rekao da tu nema nikakve revolucije.

"Nije problem ako jedna nevladina organizacija iznosi fluorescentne prsluke i rance, niti šatorska krila. Sve to piše u priručnicima obojenih revolucija. Nije problem šta ćete da kažete policiji ako vas uhvate u sprovođenju nasilja. Toga ima u priručnicima. Nešto ste zaboravili. Da bi se revolucija sprovodila, to nije dovoljno, to nije tehnika ili matematika, politika je suština i život, legitmitet", rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()