Kad NORE zagrme, sve će da se trese: U okolini Niša u toku je obuka srpskih artiljeraca

Obuka se realizuje s ciljem održavanja visokog nivoa sposobnosti za pružanje artiljerijske vatrene podrške manevarskim jedinicama Vojske Srbije

25.09.2024. 18:32
  • Podeli:
vojska srbije, obuka vojnika vojske srbije, artiljerci, artiljerija -  25 sept 2024 -  FOTO TANJUG MINISTARSTVO ODBRANE GORAN STANKOVIĆ (3)-66f438f847dde.webp Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/GORAN STANKOVIĆ

Na lokacijama razmeštaja Mešovite artiljerijske brigade i na poligonima u okolini Niša u toku je realizacija obuke borbenih posluga samohodnih top-haubica 155 mm "NORA B-52", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Obuka se realizuje s ciljem održavanja visokog nivoa sposobnosti za pružanje artiljerijske vatrene podrške manevarskim jedinicama Vojske Srbije u izvođenju operacija i osposobljavanja profesionalnih vojnika za dodatne dužnosti u okviru posluga ovog oruđa, kako bi se obezbedila zamenjivost sastava i unapredili žilavost i borbena otpornost jedinice.

Posluge u ovoj fazi obuke težišno uvežbavaju radnje na izviđanju i posedanju vatrenog položaja, upotrebu automatizovanog sistema za upravljanje vatrom i izvršenje posrednog gađanja, u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo.

U nastavku ih očekuje terenska obuka i gađanja, na kojima će biti proveren nivo taktičke i vatrene obučenosti za realizaciju namenskih zadataka.

Kako se navodi samohodna top-haubica 155 mm "NORA B-52" je potpuno automatizovani sistem koji odlikuje visoka tačnost i preciznost artiljerijske vatre, uz minimalno vreme za posedanje i napuštanje vatrenog položaja i obradu podataka. 

Njenim uvođenjem u operativnu upotrebu značajno je unapređena sposobnost jedinice za dejstvo po ciljevima od taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()