Kako sačuvati prirodu: Od kartona se može praviti nameštaj

Nagomilanom kartonu potrebne su čak dve godine da se rastvori.

Autor: Srđan Ristić
05.03.2023. 21:50
  • Podeli:

Iz svoje male radionice u Tunisu, Iskandar Mahfoud koristi odbačene komade kartona i transformiše ih u police, ormariće i sličan nameštaj. To je samo deo posla koji radi zajedno sa sestrom, a njihov cilj je da stvori jedinstven nameštaj a da pri tome pomognu očuvanju okoline.

Karton možda nije previše veliki zagađivač. Za razliku od plastike, potrebno je mnogo manje vremena da se u potpunosti rastvori kada se baci u prirodu. Problem nastane kada se baci cela gomila kartona. Jedan karton sam od sebe bi se rastvorio u roku od dva meseca. Nagomilanom kartonu potrebne su čak dve godine.

„Projekat se sastoji od izrade nameštaja od kartona, tako da uzimamo karton koji je prvobitno bio predodređen za uništavanje, da bude bačen u prirodu – ili će ga neki spaliti, što će osloboditi CO2 i doprineti klimatskim promenama. Umesto toga, mi ga uzimamo i koristimo za pravljenje novih proizvoda, bez ikakvog zagađenja", priča Iskandar Mahfoud.

Jedan od problema tokom proizvodnje je i potreba za velikom količinom sveže vode. Tako iako mali, cilj je plemenit. Ali nameštaj napravljen od kartona – koliku težinu može da podnese? Odgovor će vas iznenaditi.

„Ja upravo sedim na stolici napravljenoj od kartona. Pogledajte, ona je iz dva dela, i podnela je teret od oko 150 kilograma a nije se slomila.“

Metoda koja to omogućava je spajanje više komada kartona u jedan. Tako postaje mnogo jači i izdržljiviji.Ovo je samo jedan od načina kako i najbeznačajnije stvari mogu da se iskoriste za održivu i ekološki prihvatljiviju budućnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()