KFOR na oprezu: Pratimo bezbednosna dešavanja, zabrana dinara može da zaoštri situaciju

Turski general istakao da je glavni zadatak misije je da spreči "svaki rizik od eskalacije"

20.02.2024. 19:17
  • Podeli:
KFOR_Zvečan_Foto Profimedia-647ca3cc3298a.webp Foto: Profimedia

Komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš izjavio je danas da misija KFOR-a pomno prati sva bezbednosna dešavanja u regionu, dodavši da bi zabrana upotrebe dinara mogla da zaoštri situaciju na Kosovu i Metohiji.

On je u intervjuu za TV Dukađini istakao da mu je prioritet unapređenje komunikacije i koordinacije zasnovane na poverenju, dodavši da KFOR redovno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima.

"Kao komandant KFOR-a, imam sastanke sa mnogim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija Kosova, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, šef misije EU za vladavinu prava (EULEKS), i predstavnici Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i diplomatske zajednice", rekao je Ulutaš.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj eskalaciji na severu KiM, komandant KFOR-a je odbio da spekuliše "o bilo kakvom budućem scenariju", istakavši da KFOR prati razvoj situacije.

"Pomno pratimo sva relevantna bezbednosna dešavanja u regionu. KFOR ostaje fokusiran na sprovođenje svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, a to je da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, kao i slobodu kretanja, u bilo koje vreme i na nepristrasan način", rekao je Ulutaš.

Komentarišući odluku prištinskih vlasti o zabrani dinara, komandant KFOR-a je ocenio da bi to moglo da zaoštri situaciju.

"To je političko pitanje. Radije ne bih komentarisao ovo konkretno pitanje. KFOR ima vidljivo i fleksibilno prisustvo na celom Kosovu, što nam omogućava da pažljivo pratimo sva relevantna bezbednosna dešavanja", rekao je Ulutaš.

On je istakao da je glavni zadatak misije KFOR-a da spreči "svaki rizik od eskalacije", dodavši da je KFOR spreman i opremljen da se suoči sa svakim eventualnim izazovom, u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija.

Dodao je da misija trenutno ima oko 4.500 vojnika na Kosovu i Metohiji iz ukupno 28 zemalja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()