Kidnapovali Srbe i mučili ih u albanskim zatvorima: Sud za zločine OVK osudio Šalju na 18 godina

Šalja mučio i zlostavljao zatvorenike koji su posle "prosleđivani" u tzv. Žutu kuću

16.07.2024. 15:33
  • Podeli:
šalja ovk profimedia-66967641d8906.webp Foto: Profimedia

Specijalizovana veća Kosova u Hagu osudila su danas pripadnika OVK Pjetra Šalju na 18 godina zatvora zbog zločina koji su počinjeni u ilegalnom logoru OVK u Kukešu na severu Albanije. Šalja je proglašen krivim po tačkama 1, 3 i 4 optužnice, pročitala je sudija Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Sud je naime danas izrekao prvostepenu presudu Šalji, optuženom za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu 1999. godine. Kako je navela je sudija Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, Šalja je imao umišljaj i lično doprineo izvršenju krivičnih dela koja mu se stvaljaju na teret.

18 godina zatvora

Kako je pročitala sudija, on je osuđen krivim na osnovu 14 i 1C i 16 i 1A Zakona, te da je Šalja  kriv po tačkama 1,3 i 4 za izvršenje krivičnog dela lišavanja slobode najmanje 18 lica, mučenje kao ratni zločin, i ubistvo kao ratni zločin kao tčka 4. jednog lica u fabrici metala u Kukešu.

Šalja (61) je, u četiri tačke, bio optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika, kosovskih Albanaca, u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999. godine. On se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Tužioci su, u završnoj reči u aprilu ove godine, zatražili da Šalja bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora. Oštru kaznu, kao i novčano obeštećenje za žrtve, zatražio je i zastupnik žrtava koje su učestvovale u procesu.

Na osnovu dokaza Panel je danas naveo da je zaključio da je najmanje 18 lica čije identitet utvrđen bilo lišeno slobode od strane pripadnika OVK u fabrici metala u Kukeš, približno od 17. maja do 5. juna 1999, te naveli da to pokazuju.

Zatvorenici su bili teško zlostavljeni od strane pripadnika OVK među kojima je bio i Šalja. Kada su u pitanju tačke 2 i 3 optužnice surovo postupanje i mučenje, Panel je zaključio da je sa zatvorenicima surovo postupano, fizički su zlostavljeni i maltretirani.

"Zatvorenike su tukli, neke su sekli noževima, a u neke je i pucano", pročitala je sudija.

Takođe, zaključeno je da su lica hapšena i zatvarana na osnovu neodređenih optužbi da su izdajnici ili saradnici srpskih vlasti, kao i da podržavaju Srbiju ili da nedovoljno podržavaju aktivnosti OVK, bilo finansijski, vojno ili politički.

"Okolnosti hapšenja većeg broja tih lica ukazuju na to da su unapred vršene istrage o njihovom kretanju. Neki su uhapšeni u svojim domovima, neki na ulici, neki po dolasku u Albaniju iz inostranstva, a neki u izbegličkim logorima ili pa tamo gde su našli sklonište nakon što su proterani iz Kosova. Zatvorenici su odvoženi automobilima ili minibusima direktno u fabriku metala u Kukešu ili su prvo držani na drugim privremenim lokacijama na severu Albanije, a potom prebacivani u fabriku metala", navedeno je danas na suđenju.

Takođe, kako su naveli u zaključcima, njihovo hapšenje i prebacivanje u fabriku metala nužno su podrazumevali značajan nivo organizovanosti logistike i ljudstva. Pripadnici OVK su imali aktivnu ulogu u hapšenju i prebacivanju zatvorenika u fabriku metala.

"Šalja je neposredno učestvovao u prebacivanju jednog od zatvorenika u fabriku metala u Kukešu. Zatvorenici su kontinuirano dovođeni u fabriku metala u Kukešu i puštani na slobodu. Neki su držani po nekoliko dana, a neki i do mesec dana. Svim zatvorenicima su, tokom celog perioda zatvorenštva, bila uskraćena osnovna prava zagarantovana međunarodnim humanitarnim pravom. Konkretno, oni nisu bili obavešteni o tome zašto su lišeni slobode", navela je sudija.

Branioci su ranije zatražili da sud oslobodi Šalju, tvrdeći da tužioci, tokom suđenja, nisu dokazali njegovu krivicu. Krivična dela za koja je Šalja optužen kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Šalja je optužen da je lično učestvovao u proizvoljnom lišavanju slobode, okrutnom postupanju i mučenju pritvorenika "najmanje 18 pritvorenika", Albanaca koje je OVK proglasila za "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Tok suđenja

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih "smešnim". Tužioci i branioci su pred sudije izveli po 10 svedoka, a iskaz su dale i dve od osam žrtava koje učestvuju u procesu.

Većina svedoka optužbe, na albanskom jeziku, potvrdila je da su oni ili njihovi najbliži bili pritvoreni i zlostavljani u Kukešu, a neki su kao počinioca identifikovali Šalju.

Kako je, na početku suđenja, rekao tadašnji tužilac Aleks Vajting, "oni su bili na meti (Šaljine grupe) zbog svoje pretpostavljene povezanosti sa Srbima. Smatrali su ih špijunima i kolaborantima...i podvrgli teškom i ponovljenom zlostavljanju i mučenju". Svi pritvorenici, po tužiocima, bili su "civili koji nisu učestvovali u neprijateljstvima".

Jedan od svedoka spomenuo je i da su u bazi OVK u Kukešu, s proleća 1999., bili zatočeni i zlostavljani i Srbi, iako se oni ne pominju u optužnici protiv Šalje. Svedok je na skici pritvora, koju je sačinio, obeležio i sobu "u kojoj su bili držani Srbi". Izjavio je, potom, da je iz te sobe čuo "pritvorenike kako vrište" i da je verovao da su bili "zlostavljani".

Optužnicu protiv Šalje, sud u Hagu potvrdio 12. juna 2020. Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti. U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine, prenosi Euronews.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()