Spektakularnim vatrometom završeno obeležavanje 80. godišnjice oslobođenja Beograda

Vatrometom i dron šou na Savskoj promenadi

20.10.2024. 17:37
  • Podeli:
dan oslobođenja beograda vatromet screenshot rtsinstagram serbia live beograd-67154b15454ce.webp Foto: Screenshot Instagram@serbialive_beograd/RTS

Večeras u 20 časova, kako je i najavljeno, održan je vatromet i dron šou, na Savskoj promenadi, od Kule Beograd do Brankovog mosta kao završetak svečanosti obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prethodno je koncert umetnika iz Srbije i gostiju iz Rusije održan danas na Trgu Republike u Beogradu.

Koncert je otvorio hor Dečijeg kulturnog centra Beograd, a zatim su nastupili članovi ruskog Državnog ansambla "Kozačka kuća" iz Volgograda.

U sklopu Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda, ranije danas su ministri u Vladi Srbije položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, a u zgradi Predsedništva je otvorena izložba "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" i održana je Svečana akademiji u Narodnom pozorištu.

Podsetimo, odavanjem pošte poginulim oslobodiocima i nizom manifestacija glavni grad danas obeležava 80. godišnjicu oslobođenja prestonice od fašizma. 

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i tom prilikom poručio da hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa nikada neće pasti u zaborav.

Vučić je, zatim, u Predsedništvu Srbije, otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Centralni deo svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja bila je svečana akademije u Narodnom pozorištu, gde je, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i zamenik predsednika državne Dume federalne Skupštine Ruske federacije Pjotr Tostoj.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda.

Gašić, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i šefa Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Gorana Momčilovića, položio je venac kod Spomenika oslobodiocima Beograda i poručio da bez njihove žrtve ne bi bilo ni naše slobode.

Odmah nakon državne ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", organizovan je marš "Besmrtnog puka" tako da su okupljeni krenuli od Groblja oslobodilaca Beograda do Trga Republike gde je upriličen muzičko-scenski program.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()