Kosmet: Raseljeni Srbi iz Krajišta obeležili hramovnu slavu, naišli na provokacije Albanaca

Lipljanski paroh Dragiša Jerinić izjavio je da pre nekoliko dana kada je sa vernicima došao da očisti prostor oko crkve, grafita i zastava nije bilo

14.07.2024. 15:50
  • Podeli:
krajište, liturgija - 14 jul 2024 - foto Tanjug Tanjug video-6693d79b5f864.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana okupili su se danas na liturgiji u Crkvi Svetih vrača Kozme i Damjana kako bi obeležili hramovnu slavu gde su naišli na provokacije Albanaca koji su ometali liturgiju puštanjem glasne muzike. Raseljene Srbe iz ovog mesta, koji su organizovano i ove godine došli kako bi u već oskrnavljenoj crkvi obeležili današnji praznik dočekali su ispisani grafiti terorističke UČK (OVK).

Kostadinka Rašić koja je posle nekoliko godina posetila rodno Krajište naglašava da je ovo nepotreba provokacija od strane nekadašnjih komšija.

"Očigledno ne razumeju važnost praznika za nas Srbe. Ja bih plakala na sve ovo, ne znam šta da kažem, ovde sam rođena i živela sam ovde 20 godina. Nisam dolazila nekoliko godina, sad sam opet došla, uželela sam se svog sela", rekla je Kostadinka Rašić.

Sandra Nedeljković rekla je za Tanjug da je bez obzira na provokacije ovo dobra prilka da se ljudi okupe oko svetinje.

"Bitno je da isečemo kolač i osveštamo žito. Ne obraćamo pažnju na provokacije, mi smo tu s razlogom, da očuvamo našu tradiciju i idemo dalje", rekla je ona.

Stevan Jazavac  koji se nedavno iz Nemačke vratio na Kosovo i Metohiju ističe da je najbolji način ignorisati ovakve provokacije.

"Oni to rade u inat, da bi se mi naljutili ali nam ne može niko ništa. Ljubite vaše neprijatelje, kaže Hristos, sin Božiji", rekao je Stevan Jazavac.

Lipljanski paroh Dragiša Jerinić izjavio je da pre nekoliko dana kada je sa vernicima došao da očisti prostor oko crkve, grafita i zastava nije bilo.

"Neće nas ovo poremetiti, mi ćemo i dalje dolaziti, meni se čini da je ovo poziv da možemo da dođemo da ovde da služimo liturgiju, a ne samo svete obrede. Polako vidimo da dolazi vreme da možemo da dođemo ovde da obnovimo i ovu crkvu", rekao je paroh lipljanski.

U Krajištu je pre sukoba na Kosovu i Metohiji živelo oko stotinak Srba, a danas ih više nema.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()