Besplatno u biblioteku za mlađe osnovce: Mališani rado čitaju

Roditelji ili deca već sutra mogu preuzeti besplatnu člansku kartu u dečjoj biblioteci "Čika Jova Zmaj" u Zmaj Jovinoj 1 i u dečjoj biblioteci Neven u Dečanskoj 14

Autor: Lena Sladojević
31.08.2023. 21:30
  • Podeli:

Kako bi dodatno motivisali mališane da čitaju, Biblioteka grada Beograda uvela je besplatnu članarinu za sve učenike do 4 razreda. 

Mi smo ih posetili danas na jednoj od kreativnih radionica gde smo saznali zašto i koliko deca vole da čitaju.

Već kada smo otvorili vrata biblioteke mogli smo da se uverimo koliko mališanima znači boravak ovde.

"To mi je postalo jedan od najdražih dana u nedelji, kada dođem ovde, onda čitamo jednu celu temu i raspravljamo o njoj i onda pravimo te likove od gline posle, mnogo je zanimljivo" kaže učenica V razreda OŠ "Mladost" Dunja Nikolić.

Kako bi češće posećivali biblioteke i više čitali, Biblioteka grada Beograda uvela je od 1. septembra besplatnu članarinu za sve učenike do 4 razreda.

"Imamo onu decu koju posećuju biblioteke od malih nogu, maltene pre nego što prohodaju, od rođenja do sedme godine, zaključno sa završenim prvim razredom su imali pravo na besplatnu članarinu i mi smo sada želeli da taj krug dece bude još veći", kaže pomoćnik direktora Biblioteke grada Beograda Marjan Marinković.

Uz čitanje tu je i brojni drugi sadržaj.

"Od onih sa mlađim uzrastima gde se uče da čitaju i pišu, preko onih radionica koje pobuđuju njihovu kreativnost do zajedničkog kreiranja priča, zaključno sa nekim radionicama koje podrazumevaju prve korake programiranja, imamo i robote, 3D printer, imamo i VR naočare", dodaje Marinković.

"Volim da dolazim ovde pogotovo zato što pronalazim, družim se i sa decom koji vole knjige isto koliko i ja. Kada dolazim ovde imam osećaj kao da sam kod kuće", kaže učenica V razreda OŠ "Vuk Karadžić" Jovana Anđelković.

Elina se nedavno doselila iz Izraela i posebno joj znači dolazak u biblioteku i čitanje jer joj to najviše pomaže da savlada srpski jezik.

"Jako mi se dopadaju radionice koje se ovde dešavaju i za male i za odrasle, zato što mogu da naučim mnogo novih svari i radimo nešto pametno", ističe učenica VII razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" Elina Mihaelova.

Tebi je danas rođendan, tako da je ovo ujedno i jedan od lepih načina da proslaviš rođendan. Jel imaš neku želju?

"Da više dece čita. Da ovde generacije ne budu ono, da čim deca prošetaju dobiju telefone u ruke nego da im roditelji malo predstave i knjige, jer mislim stvarno lepše je da čitaš nego da gledaš u telefon", kaže Elina.

Roditelji ili deca već sutra mogu preuzeti besplatnu člansku kartu u dečjoj biblioteci "Čika Jova Zmaj" u Zmaj Jovinoj 1 i u dečjoj biblioteci Neven u Dečanskoj 14.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()