Dani Evropske baštine u Beogradu: Obiđite arhitektonske spomenike čuvenog Nikolaja Krasnova

Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je besplatan, a program se može videti na internet-stranici Grada Beograda

Autor: Lena Sladojević
12.09.2024. 19:18
  • Podeli:

Dani Evropske baštine zvanično su počeli svečanim otvaranjem izložbe "Svestrani umetnik: Nikolaj Petrovič Krasnov – arhitektonsko nasleđe Beograda", u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Manifestacija se održava više od dve decenije od 12. do 30. septembra, a tim povodom se otvaraju vrata škola, institucija i ustanova kulture. 

Rasnovrstan program organizatori su pripremili i u parkovima, šumama, na obalama reka, prateći temu manifestacije "Rute, mreže i veze".

"Arhitektonski spomenici čuvenog i svestranog arhitekte Krasnova kreiraju lik grada od svog postanka do danas, taj međuratni period Beograda između dva rata, obeležio je lik našeg grada, današnje odrednice, graditelji trgova", rekao je Goran Vasić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture .

Ruski arhitekta Nikolaj Krasnov projektovao je neke od najvažnijih objekata u Kraljevini Jugoslaviji. Za nepune dve decenije koliko je stvarao na ovim prostorima, Krasnov je projektovao unutrašnje uređenje Doma Narodne skupštine, palatu Ministarstva šuma i ruda i Ministarstva poljoprivrede, tadašnju palatu Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije i još puno toga.

"Dve izložbe, jedna ovde u Beogradu posvećena arhitektonskom nasleđu, a druga pastelima i crtežima arhitekte Krasnova koji ćemo naredne nedelje 19. septembra, znači takođe u četvrtak u 20.00 časova otvoriti u spomen zbirci Pavla Beljanskog, pa vas sve pozivam da dođete na otvaranje, da posetite izložbu koja će trajati do 27. oktobra".

Informacije o programima manifestacije "Dani evropske baštine" biće dostupne u Turističkom informativnom centru, gde će se primati prijave za određene obilaske, kao što su Francuska ambasada, Palata Srbija ili Narodna skupština. Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je besplatan, a program se može videti na internet-stranici Grada Beograda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()