Dodeljene nagrade "Dositejevo Zlatno pero" mladim autorima u Beogradu

Nagrada "Dositejevo Zlatno pero" dodeljuje se u periodu kada se obeležava 19 godina od osnivanja Zadužbine "Dositej Obradović" i 10 godina od pokretanja "Dositejevog vrta: godišnjaka Zadužbine"Dositej Obradović"

21.09.2023. 14:56
  • Podeli:

Svečana dodela književne nagrade "Dositejevo Zlatno pero" održana je danas po deveti put u Dositejevom domu u Beogradu.

Nagrada se dodeljuje uvek uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a svi dobitnici su javno čitali svoje nagradjene radove.

Foto: UNA

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu - Vojislav Jelić (predsednik), Jana Aleksić i Milica Đuković, koji su doneli odluku o nagradama na tročasovnoj sednici, detaljnom procenom ozbiljnosti pristupa i validnosti argumentacije pristiglih eseja i priča.

Prva nagrada je pripala Jovani B. Suvajdžić za esej "Trijumfi i bede satiričara: figura Danijela Defoa u eseju "Pesnik na stubu srama" Eriha Koša u kontekstu Koševih refleksija o satiri i cenzuri". 

Drugu nagradu ravnopravno dele Violeta R. Mitrović za esej "Slika Kosovskog boja i Kosovski zavet u "Zlatnom runu" Borislava Pekića" i Ana D. Kozić za njen esej "Čovek (ne) voli posle rata: razoreni muško-ženski odnosi u pripovetkama Dragiše Vasića". 

Laureati treće nagrade su Sara Arva za esej "Umetnost - zločin ili bolest: Goja i Kreger u komparativnom tumačenju" i Stevan D. Jovićević za svoj esej "Poetika prostora u romanu "Crvene magle" Dragiše Vasića".

Žiri pohvaljuje sledeće autore: Milicu Ž. Jelenić za esej "Parodija mitskog i folklornog u romanu "Ep o vodi" Enesa Halilovića", Sofiju D. Todorović za njen esej "Romantični heroj u defanzivi: Ironična finala pripovedaka "Verter" Laze Lazarevića i "Tristan" Tomasa Mana" i Mariju M. Slobodu za esej "Pavle Marković Adamov: osnivač i urednik lista "Brankovo kolo". 

Foto: UNA

Nagrada "Dositejevo Zlatno pero" dodeljuje se u periodu kada se obeležava 19 godina od osnivanja Zadužbine "Dositej Obradović" i 10 godina od pokretanja "Dositejevog vrta: godišnjaka Zadužbine"Dositej Obradović".

Okvirni stav žirija je da se u pristiglim radovima na konkurs oseća svežina i da je sadržana aktuelnost u okviru književnih vrsta koje je Dositej Obradović uveo u srpsku književnost - esej, basna, putopis, kratka priča. 

Nagrada je dodeljena deveti put mladim piscima i naučnicima od 18 do 35 godina, kakva su pravila konkursa.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su tri kratke priče i 22 eseja, odnosno naučna rada i žiri je primetio i ocenio detaljnim čitanjem da je "veća sklonost autora ka naučnom nego esejističkom diskursu".

"U nadi da će narednih godina na konkurs stizati putopisi i basne, koje su ove godine izostali, a da će kratke priče biti zastupljene u većoj meri, žiri izražava zadovoljstvo kvalitetom radova koje su ove godine zaslužili da budu nagradjeni i pohvaljeni na konkursu "Dositejevo zlatno pero", zaključio je tročlani stručni žiri.

Zadužbina Dositej Obradović je osnovana  2004. godine zahvaljujući kompaniji "Hemofarm" koja je kupila kuću u kojoj je rođen Dositej Obradović u Čakovu, pored Temišvara, te je odmah preneto u vlasništvo Zadužbine, renovirana i pretvorena u spomen-muzej.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()