Doživite čaroliju aristokratskog Beograda: Dva puta mesečno obilazak Doma Jevrema Grujića

Ovo zdanje, poznato po svojoj bogatoj istoriji i jedinstvenoj arhitekturi, biće mesto gde se prepliću melodije balova s kraja 19. veka i zvuci "ludih 60-ih"

25.09.2024. 15:08
  • Podeli:
dom jevrema grujića - 25 sept 2024 - foto UNA 9-66f409f4bc9e0.webp Foto: UNA

Poseban obilazak kroz Dom Jevrema Grujića biće organizovan dva puta mesečno od septembra do jula naredne godine, najčešće petkom u 18 časova, kazala je istoričarka umetnosti Andrea Milojević u susretu sa predstavnicima medija danas u Domu Jevrema Grujića. Ova jedinstvena tura pruža priliku svim zainteresovanim da dožive čaroliju aristokratskog Beograda kroz prizmu istorije, umetnosti i muzike.

Dom Jevrema Grujića, poznat po svojoj bogatoj istoriji i jedinstvenoj arhitekturi, biće mesto gde se prepliću melodije balova s kraja 19. veka i zvuci "ludih 60-ih". 

Tokom obilaska, posetioci će biti u prilici da saznaju više o životu Jevrema Grujića, uticaju umetnosti i diplomatije na njegovu kuću, kao i o kulturnom nasleđu Beograda.

"Čajanka sa kraljicom Natalijom je jedan spoj vođene ture kroz muzej gde je glavna tema čajanka koje su se održavale i koje su postale društveni događaj krajem 19. i čitavog 20. veka u višim krugovima grada Beograda. Takođe, postoji i deo monodrame kraljice Natalije u izvedbi glumice Danine Mogel koja predstavlja kraljicu Nataliju gde sa jedne emotivne strane priča o svom životu", istakla Milojević.

Tura obuhvata obilazak muzeja uz čaj i tortu gde se na jedan opušten način predstavlja drušveni događaj koji je prilagođen svim uzrastima.

Ovaj obilazak nije samo prilika da se posetioci muzeja upoznaju sa istorijom Doma, već i da doživite duh jedne ere koja je oblikovala grad Beograd.

U narednim godinama planiraju još programa koji će na jedan zanimljiv i inovativan način predstavljati bogatu istoriju Srbije, rekla je Milojević. U ovoj kući je bila i prva diskoteka na Balkanu gde zabavljao i Alen Delon, Pako Raban i mnoge druge ličnosti...

Muzej  takođe skriva i jednu bogatu kolekciju porodice Grujić, koju čine kojima predmeti ,slike i pokloni kraljice Natalije gde oslikajvaju život jedne gradske porodice kroz istoriju Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()