Drevna kanalizacija čuvala blago: U Bugarskoj pronađena mermerna skulptura grčkog boga Hermesa

Herakleja Sintika je bio veliki grad koji je osnovao makedonski kralj Filip II Makedonski, između 356. i 339. p.n.e.

05.07.2024. 19:08
  • Podeli:
statua grčkog boga hermesa pronađena u bugarskoj, u starorimskoj kanalizaciji - 5 jul 2024 - foto Retuers (3)-668815cb6b2a8.webp Foto: Retuers

Bugarski arheolozi pronašli su, tokom kopanja starorimske kanalizacije, očuvanu mermernu skulpturu starogrčkog glasnika bogova Hermesa. Statua visoka dva metra otkrivena je ove nedelje tokom iskopavanja na lokalitetu antičkog grada Herakleje Sintika u jugozapadnoj Bugarskoj, u blizini granice sa Grčkom, prenosi Rojters.

Arheolozi koji su vodili radove objasnili su da je statua očuvana jer je nakon zemljotresa koji je razorio grad oko 388. godine, pažljivo stavljena u kanalizaciju i prekrivena zemljom.

"Glava mu je očuvana i ima nekoliko krhotina na rukama", rekao je vođa tima arheologa Ljudmil Vagalinski.

Herakleja Sintika je bio veliki grad koji je osnovao makedonski kralj Filip II Makedonski, između 356. i 339. p.n.e. u današnjoj bugarskoj oblasti Pirinska Makedonija.

Foto: Reuters

Arheolozi kažu da su građani Herakleje Sintike verovatno pokušali da sačuvaju statuu, čak i nakon što je hrišćanstvo usvojeno kao zvanična religija u Rimskom carstvu.

Posle zemljotresa, Herakleja Sintika se raspala i napuštena je oko 500. godine.

Foto: Reuters
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()