Dugo putovanje kući: Otkriveno kada će 'Odmor bašibozuka' Paje Jovanovića biti izložen

Srpski kolekcionari se na aukciji povukli u koristi Muzeja grada Beograda

11.11.2023. 16:22
  • Podeli:
paja jovanovic odmor-basiboluka foto sotebi-654d36156cb11.webp Foto: Sotebi

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izjavila je da će delo "Odmor bašibozuka" slikara Paje Jovanovića, koju je taj Muzej otkupio na aukciji u Londonu, biti izloženo čim stigne u Srbiju.

Medaković je za današnju „Politiku“ rekla da je muzej od aukcijske kuće „Sotbi“ iz Londona dobio zvaničnu dokumentaciju, nakon čega se ulazi u proceduru sa Vladom Srbije i Ministarstvom spoljnih poslova kako bi se našao najbrži i najjednostavniji način da stigne u zemlju.

„Kad stigne ovde, odmah će javno biti prikazana jer je to u interesu svih naših građana“, kazala je Medaković.

Navela je da je za tu sliku bilo zainteresovano više srpskih kolekcionara, koji su se povukli iz aukcije u korist Muzeja grada Beorada.

„Sa jednim smo tokom cele aukcije ostali na vezi da ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija i budemo prinuđeni da možda odustanemo, on bude taj koji bi umesto nas sliku kupio. Svi smo se složili da je slika izuzetna“, rekla je direktorka muzeja.

Mediji su preneli da je to umetničko delo slikara Paje Jovanovića (1859-1957) prodato u četvrtak u Londonu za skoro 350.000 evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()