Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2023" u Srbiji od 8. do 11. jula

Manifestacija će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu.

04.07.2023. 09:38
  • Podeli:
smiljan-nikola-tesla-01-una.png Foto: UNA

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (TNF) od 8. do 11. jula biće organizovana manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ na više lokacija u Srbiji, saopšteno je iz te fondacije.

Manifestacija će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu. 

Program "Susret Teslinog naroda u Beogradu" sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije.

Osnivač TNF iz Filadelfije Nikola Lončar rekao je da Teslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. godine i u Srbiji.

"Na našu veliku radost, ove godine postavljamo dve nove Tesline biste – jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške Gore i biće trajno izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića", rekao je on.

Dodao je da će se u manastiru Šišatovac služiti pomen Teslinom ujaku Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za taj manastir na Fruškoj Gori, gde je i sahranjen, dok će se u manastiru Petkovica služiti pomen Georgini-Đuki, majci naučnika.

Član Upravnog odbora TNF Srbija Predrag Karasović rekao je da je edukacija mladih veoma važna zbog čega se intezivno radi na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete.

Ulaz na manifestaciju je slobodan.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()