Etnology Fest u Etnografskom muzeju: Novi modni trend - moderna tradicija

Na modnoj reviji kojom je otvoren 7. Etnology Fest, studenti Fakulteta savremenih umetnosti, svoju kreativnost prikazali su kroz dizajne.

Autor: Jana Jakšić
08.10.2023. 20:10
  • Podeli:

Ovog vikenda, Beograd je bio centar mode, različitih kultura i tradicija. U okviru trodnevnog Etnology Festa - međunarodnog festivala posvećenog promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa, u Etnografskom muzeju održavaju se modne revije i paneli koji na kreativan način rade na prihvatanju i negovanju različitosti.

Na modnoj reviji "Niti tradicije" kojom je otvoren 7. Etnology Fest, studenti Fakulteta savremenih umetnosti, svoju kreativnost prikazali su kroz dizajne. Zemlja u fokusu ovogodišnjeg festivala je Egipat, s kojom Republika Srbija ima 115  godina diplomatske odnose. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, koja je pozdravila žene "neverovatne kreativne energije" učesnice festivala i revije.

Studenti koji su kreirali modele su Aleksandar Latinović, Aleksandra Mandić, Valentina Pejović, Isidora Kvasnevski, Lea Pecović, Maša Teofanov, Natalija Savić, Nenad Pavlović, Tamara Marić, Tijana Josipović, Tara Jović i  Una Đorđević. 

Ako je suditi po njima, izgleda da je došlo vreme za pretresanje ormana naših baka, jer se u njima krije neiscrpna modna inspiracija. Modna revija je prikazala unikatnu  žensku odeću koja svojim savremenim izgledom pomera granice percepcije narodne nošnje kao uspostavljanog okvira tradicije.

"Pokazali su jednu savremenu modnu reviju, a pritom inspirisani tradicijom, koristili su stare zanate. Ono što je bilo fenomenalno je takođe pojavljivanje princeze Jelisavete Karađorđević u šumadijskoj nošnji. Time je jedan deo tradicije bio kroz njeno prikazivanje i šetnju i izazvalo je oduševljenje u publici. Ujedinjeni u različitostima, od srpskog jeleka preko škotskog tartana, rumunske bluze do egipatskih kostima. Niti tradicije povezuju sve generacije, a kulturno nasleđe je nacionalni DNK", istakla je za UNU organizatorka festivala Goga Grubješić. 

O modnoj reviji razgovarali smo i sa dizajnerkom koja nam stiže iz Egipta. 

"Najviše mi se dopala crvena boja i radost cveća na srpskoj nošnji. Mnogi detalji slični su egipatskoj kulturi. Možemo proizvoditi odeću na moderan način, ali i dalje kroz nju predstaviti duh naše istorije. Za mene je to poput blizanaca. Pored modnih kreacija, svojim radovima dizajneri su ispleli mrežu povezivanja i negovanja različitih kultura i tradicija", rekla nam je Reem Maguid Amin.

Modna dizajnerka Reem Maguid Amin, koja dolazi iz Egipta, predstavlja kolekciju "Srebrni put do Egipta", modnu odu tradiciji i savremenim trendovima, ukrašenoj unikatnim nakitom.

Za treći dan festivala, 9. oktobra planiran je panel  "Kulturno nasleđe i savremena moda - srpsko egipatska inicijativa". Renomirani gosti panela daće svoje viđenje, kako i koliko kulturno nasleđe Srbije i Egipta oblikuje savremenu umetnost.

Učesnici panela su Sonja Krstić, modni dizajner i profesor kostima na FSU (Fakultetu savremenih umetnosti), Reem Maguid Amin (dizajner nakit, turističi vodič i istražitelj egipatske kulture), Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()