Najbolji domaći i svetski muzičari na Festivalu muzičke izuzetnosti Ravanelius u Ćupriji

Osim Nemanje Radulovića, na Otvorenoj sceni Škole za muzičke talente i otvorenoj sceni Moravskog parka, smenjivaće se brojni muzičari koji će izvoditi dela klasične i tradicionalne muzike

20.06.2023. 21:59
  • Podeli:

Leto je pravo vreme za festivale i dobru muziku. Četvrti put Ćuprija će ugostiti neke od najboljih domaćih, ali i svetskih muzičara, koji će od 1. do 8. jula nastupati u okviru "Festivala muzičke izuzetnosti Ravanelius".

Festival će otvoriti proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa orkestrom Double Sens. Posle evropskih gradova na svojoj turneji upisaće i Ćupriju.

"Mi smo stvarno privilegovani da smo deo te njegove balkanske turneje. Strpljivo smo čekali, ali evo došao je trenutak", istakao je umetnički direktor festivala Dragan Đorđević.

"Imali smo neke od najboljih domaćih izvođača klasične muzike u prethodnim izdanjima festivala. Ja bih spomenuo Romana Simovića sa premijernog izdanja, zatim Stefana Milenkovića i naše prijatelje iz bugarskog Simfonijskog orkestra sofijska 'Simfonijeta'", kaže direktor festivala Stefan Stamenković.

Osim Radulovića, na Otvorenoj sceni Škole za muzičke talente, kao i na otvorenoj sceni Moravskog parka, smenjivaće se brojni muzičari koji će izvoditi poznata dela klasične i tradicionalne muzike. Nekada mali festival, za kratko vreme prevazišao je očekivanja i upisao se na mapu najprestižnijih evropskih festivala.

"Od prošle godine imamo tematske večeri koje su posvećene određenim ličnostima iz Ćuprije koje su se proslavile u muzičkoj umetnosti. Ove godine, kamerno veče će biti posvećeno profesoru Jovanu Rakiću, osnivacu Škole za muzičke talente", navodi Stamenković.

Pored koncerata, festival nudi bogat program za decu, ali i stručna predavanja.

"Ravanelius nudi i master klasove za zainteresovane mlade izvođače kod najeminentnjih profesora gudačkih instrumenata", ističe direktor festivala.

Škola za muzičke talente u Ćupriji obeležava 50 godina postojanja i tim povodom održaće koncert na kom će svoje umeće pokazati kako sadašnji, tako i bivši učenici.

"Mi ćemo te večeri proslaviti neku vrstu maturske večeri svih nas 250 koji smo završili tu školu. I onda nemamo neka redovna okupljanja, jer svi živimo negde po svetu. Ovo će biti prilika za ovu našu zemlju da pružimo izuzetnost koju smo gajili 50 godina", kaže direktorka Škole za muzičke talente Danijela Jović.

Klarinista Ognjen Popović, koji je i sam bio učenik Škole za talente, zatvoriće festival svojom kompozicijom "Tri letnja dana".

"Jedna vrlo raznolika kompozicija. Ima prvi stav u klasičnom duhu, drugi stav podseća na meditativnu ili filmsku muziku. Znači, sve što ja volim pokušao sam u ta tri letnja dana da stavim", objašnjva klarinista Ognjen Popović.

Ulaz na festival je besplatan, a kako organizatori obećavaju raznovrsan program obradovaće i najzahtevniju publiku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()