Nameštaj Marije Antoanete ide na aukciju u Parizu

"Ovi komadi su oduvek bili važni i smatrani takvima kroz vekove, pa čak i bez obzira na njihovo poreklo i kraljevsku dimenziju, bili su obožavani i voljeni"

17.11.2022. 10:51
  • Podeli:
namještaj mari antonete, reuters-1668666267144.webp Foto: Reuters

Dva komada nameštaja koji su nekada bili u vlasništvu francuske kraljice Marije Antoanete biće na aukciji 22. novembra u Parizu. Procenjuje se da komoda i stolica stara 250 godina vrede između 800.000 i 1,2 miliona evra, odnosno 100.000 do 200.000 evra.

"Ovi komadi su oduvek bili važni i smatrani takvima kroz vekove, pa čak i bez obzira na njihovo poreklo i kraljevsku dimenziju, bili su obožavani i voljeni", rekao je potpredsednik Christie's France Simon de Monikault.

Komoda sa kineskim dizajnom i retkim metalnim delovima napravljena je za tada buduću kraljicu Mariju Antoanetu 1770. godine, kada je prvi put stigla u Francusku kao petnaestogodišnjakinja.

Izgubljenja tinejdžerka

„Možemo da zamislimo da je još uvek bila prilično izgubljena. Te godine će se udati za budućeg Luja XVI“, dodao je on.

Stolica je bila poslednja kraljevska komisija tadašnje kraljice, pre nego što je svrgnuta tokom Francuske revolucije i kasnije pogubljena u 37. godini.

Prošle godine, par dijamantskih narukvica koje su takođe pripadale bivšoj kraljici prodat je na aukciji u Švajcarskoj za 8,18 miliona dolara, piše Reuters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()