Otvorena izložba "Efemeris - Legat Dejan Medakovića": Uskoro u društvu Nušića, Andrića, Jovanovića...

Posetioci će legat Dejana Medakovića moći da pogledaju do 29. septembra u Salonu Muzeja grada Beograda, a ulaz je besplatan

Autor: Lena Sladojević
09.09.2024. 19:03
  • Podeli:

Izložba "Efemeris - Legat Dejana Medakovića" otvorena je u Salonu Muzeja grada Beograda. Legat je formiran poklonom njegovog sina, dirigenta Pavla Medakovića i ima 650 predmeta, među kojima su dela likovne i primenjene umetnosti, dokumentacija, knjižna građa, rukopisi i lični predmeti.  Izložbu je svečano otvorio ministar kulture Nikola Selaković.

Pavle Medaković je posetioce uputio u lik i delo svog oca Dejana Medakovića predsednika SANU, Vukove zadužbine, profesora istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu, a potom najavio da će se njegov legat uskoro naći u novom muzeju. Tako će njegov otac, kako je rekao, biti u "dobrom društvu" uz Branislava Nušića, Iva Andrića, Paju Jovanovića...

„Nadam se i radujem da je Muzej grada konačno dobio mogućnosti da jednu veliku baštinu, dragoceni materijal bude dostupan u toj budućoj zgradi na uglu Resavske i Nemanjine. Mislim da neću ništa preterati ako kažem da će to biti jedan od najlepših i najznačajnijih muzeja u gradu i šire. Namera je da se svi legati, koji se nalaze u privatnim zgradama, budu na jednom mestu“, kaže dirigent Pavle Medaković.

Direktorka Muzeja grada Beograda i autorka izložbe Jelena Medaković je rekla da je Medaković obeležio istoriju srpskog naroda. Zahvalila je i porodici na ukazanom poverenju i što je sačuvala sve ono što je na dugom putu  prošla od malog Medaka na granici Like i Dalmacije do svetskih metropola.

„Zahvaljujem na legatorstvu, podršci jednoj srpskoj praksi legatorstvu koji ovim legatom ponovo ulazi na velika vrata naše institucije. Hvala svima uvaženim kolegama na pomoći, neizmerno hvala gospodinu Pavlu ali i celoj porodici Medaković na pomoći“, ističe direktorka Muzeja grada Beograda.

Ministar kulture Nikola Selaković koji je svečano otvorio izložbu, istakao je da je Dejan Medaković bio predsednik SANU, istoričar umetnosti, pesnik i književnik.

„Neponovljive svestrane ličnosti, ličnosti koja je obeležila čitavu jednu epohu naše novije istorije i bila svedok teških, burnih i turbulentnih vremena. I današnjom izložbom mi ustvari odajemo počast, zasluženu počast ovom velikanu srpske nauke i kulture, koja je čitav svoj životni radni vek posvetio očuvanju i negovanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda“, rekao je ministar Selaković.

Posetioci će legat Dejana Medakovića moći da pogledaju do 29. septembra u Salonu Muzeja grada Beograda u Bulevaru kralja Aleksandra 30. Radno vreme muzeja je od od utorka do subote od 12.00 do 20.00 časova, a nedeljom od 12.00 do 18.00 časova. Ulaz je besplatan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()