Predstavljena monografija o glumcu Petru Božoviću

Velikom glumcu je 'Dobričin Prsten' uručen 2020. godine, ali svi su saglasni da je već godinama, iako nevidljiv, na njegovoj ruci

Autor: Stefan Dević
23.11.2022. 20:05
  • Podeli:

Na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, u društvu kolega glumaca, prijatelja i publike, predstavljena je monografija o glumcu Hadži Petru Božoviću, autorke Tatjane Nježić.

Božoviću je "Dobričin Prsten" uručen 2020. godine, ali svi su saglasni da je već godinama, iako nevidljiv, na njegovoj ruci. Na filmu i u pozorištu, najrazličitije uloge, kao da su oduvek čekale da ih samo on odigra.

Mnoge koje je Božović odigrao, Emir Kusturica je sabrao u film o njegovom glumačkom opusu i tako mu odao počast.

Ako je istina da je piscu dovoljan samo jedan čitalac, ja sam ga imao i zove se Petar Božović, rekao je na predstavljanju monografije o glumcu akademik Matija Bećković.

"Moja poezija i ja progovorili smo njegovim glasom, a taj jezik je govorio i taj svet znao bolje od mene. Svojim žarom proživeo je svaku reč i nije ostavio ni jedno mrtvo slovo na papiru", rekao je Bećković.

U predstavljanju monografije učestvovali su i reditelj Đorđe Kadijević, pesnik Milan Ružić i dramske umetnice Ljiljana Dragutinović i Svetlana Bojković, koja se osvrnula na vreme kada je Božovića upoznala. Kaže da se od tada nije promenio i da je to dragocenost koju ceni.

"Posle toliko godina imali smo vremena da pričamo, da sedimo, u pauzama snimanja i onda smo utvrdili da ono što je bio naš odnos prema životu, istini i glumi. Prema etici, da je to ostalo i kod Petra i kod mene nepromenjeno", rekla je Ceca Bojković.

Božović je na sebi svojstven način, zahvalio za čast koju su mu kolege ukazale.

Kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i pojava na velikom platnu i malim ekranima, imao je više od 200 različitih uloga, gde je tumačio likove raznolikih zanimanja, iz mnogih vremena i epoha, što čini jedinstveni glumački učinak Petra Božovića, rekla o njemu Vida Ognjenović, rediteljka i spisateljica u obrazloženju po uručenju nagrade "Dobričin prsten".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()