Preminula majka Ramba Amadeusa: Književnica Bosiljka Pušić pre nekoliko dana dobila vrednu nagradu

Tokom života je objavila više od 20 romana, knjiga poezije i knjiga za decu

23.10.2023. 20:05
  • Podeli:
bosiljka pušić yt radio televizija herceg novi-6536b6c5299bf.webp Foto: Youtube/PrintScreen/Radio Televizija Herceg Novi

Crnogorska i jugoslovenska književnica Bosiljka Pušić umrla je u 88. godini.

Ona je bila i dugogodišnja profesorka srpsko-hrvatskog jezika i književnosti u hercegnovskoj srednjoj školi, a rođena je 2. maja 1936. u Ćupriji. Osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Jagodini, dok u Beogradu diplomira na Filozofskom fakultetu na odseku za jugoslovensku i svetsku književnost.

Tokom života je objavila više od 20 romana, knjiga poezije i knjiga za decu, a još svojim prvim romanom koji se zvao ‘Otvaranje lutke’ Bosiljka je izazvala reakciju publike, kritike i čitalaca.

Dobitnica je Zmajeve počasne nagrade i Nagrade „Živojin Pavlović“, a svaki njen roman nominovan je za neku od prestižnih nagrada na jugoslovenskom prostoru. Pre samo nekoliko dana Pušićeva je dobila Oktobarsku nagradu, najznačajnije hercegnovsko priznanje.

Po odlasku u penziju počinje da slika, te da samostalno i kolektivno izlaže. 

Bosiljka je takođe poznata i kao majka čuvenog muzičara Antonija Pušića, koji je mnogo poznatiji pod svojim umetničkim imenom - Rambo Amadeus.

Kako su mediji preneli, uzrok srti još nije potvrđen, ali su pisali da se književnica tokom života borila sa karcinomom dojke.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()