Preminuo pisac Dejan Tiago Stanković

Preminuo je u Lisabonu, gradu u kojem je živeo poslednjih nekoliko decenija.

21.12.2022. 11:59
  • Podeli:
Dejan Tiago Stanković YT  What Do You Want-63a2e6df2ee9e.webp Foto: Youtube/PrintScreen/ What Do You Want / Šta hoćeš

Srpski i portugalski pisac i književni prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 58. godini života u Lisabonu. Rođen je u Beogradu 1965, završio je studije arhitekture, ali se arhitekturom nikada nije bavio.

Bio je laureat nagrade „Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Dobitnik je priznanja "Isidora Sekulić", "Dušan Vasiljev", Nagrade Evropske unije za književnost.

Na portugalski je prevodio dela Andrića, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića, a na naš jezik knjige iz pera Saramaga... Napisao je romane "Zamalek", "Estoril" i "Odakle sam bila, više nisam".  Ostaće upamćen i po epizodnoj ulozi katoličkog sveštenika u filmu "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Peđe Ličine. 

Preminuo je u Lisabonu, gradu u kojem je živeo poslednjih nekoliko decenija.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()