Roman 'Igra ptica' pobednik sedmog Čitalačkog maratona

Autorki prvoplasiranog romana Igra ptica uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara, a nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba

25.10.2023. 15:14
  • Podeli:

Stručni žiri sačinjen od eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman sedmog po redu Čitalačkog maratona izabrao je delo "Igra ptica", autorke Katarine Obradović. Osim prvonagrađenog, u sedmom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani: "Dobro jutro, Kolumbo", Ivana Stamenkovića, "Neobično prijateljstvo", Jelene Čobrenović, "Dečak iz poslednje klupe", Sanele Blagojević, "I ja bih da se takmičim!", Aleksandre Stojkov Pavlović.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu, od više stotina pristiglih romana odabrao je devet koji su ušli u najuži izbor. Nakon toga, Glavni žiri sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti širom Srbije izabrao je pobednički i rangirao ostale romane, od koji će prvih pet biti objavljeno.

Foto: Klett

Autorki prvoplasiranog romana Igra ptica uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara, a nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog romana. Nakon završenih radionica, učenici će imati priliku da izaberu i proglase svog favorita.

Sedmu godinu zaredom Čitalački maraton se prepoznaje kao društveno-odgovorna akcija koja neguje ljubav prema čitanju i afirmiše domaće autore poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema bliskim učenicima.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 45.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton od samog početka podržava Ministarstvo prosvete, a njen značaj ove godine prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši našoj Izdavačkoj kući Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()