Službeni glasnik predstavio leksikografsku publikaciju "Veliki atlas Srbije"

"Veliki atlas Srbije" "svojevrsni pasoš Srbije", kakav dugo vremena nije imala

Autor: Zorana Nikoletić
08.10.2024. 20:33
  • Podeli:
veliki atlas srbije una-67056cb29c588.webp Foto: UNA

 Službeni glasnik je objavio "Veliki atlas Srbije" kao kapitalnu leksikografsku publikaciju, svojevrsni pasoš Srbije i važno identitetsko delo srpskog naroda, istaknuto je danas na predstavljanju izdanja u Svečanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta.

U obraćanju brojnim zvanicama, direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević je ocenio da je "Veliki atlas Srbije" "svojevrsni pasoš Srbije", kakav dugo vremena nije imala, naglasivši da su u njemu prikazani Kosovo i Metohija sa svi ostalim regionima naše zemlje.

Prema njegovim rečima, do "Velikog atlasa Srbije" je došlo spontano pošto ga je o tome pitao dopisni član SANU i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Marković.

"Sloba me pitao: 'Ti si u Službenom glasniku. Ajde da radimo to'. I tako smo počeli i dovršili priču", reko je Šarčević, koji je dodao da Službeni glasnik "treba da bude jak nacionalni izdavač knjiga, koje komercijalni izdavači ne vide i ne žele".

U svom obraćanju brojnim zvanicama, Marković je istakao da je atlas "kapitalna knjiga", koja se pojavljuje u vreme razvoja modernih tehnologija, kada bi neko mogao reći da je to anahrono izdanje.

"Međutim, potpuno smo sigurni da bez identiteta nijedan narod ne može da egzistira. Atlas je jedno od identitetskih dela jednog naroda. Jako je važno da smo ostavili ovaj trag u vremenu o prostoru na kome živimo", rekao je Marković.

Urednica Gordana Srzentić Petković je rekla da je "Veliki atlas Serbije" delo kartografsko-encikopedijskog formata, koje "treba da bude deo svakog doma u Srbiji i dijaspori, i nešto je što će mnoga pokoljenja moći da čitaju".

Redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu Dejan Šabić je istakao da je atlas "veliki nacionalni projekat", koji izlazi van akademskih okvira, iako ima veliku naučnu vrednost.

"Ovim delom je obogaćena riznica nauke u Srbiji. Na svakoj stranci se oseća dobro poznavanje prostora i procesa koji se odvijaju u našoj zemlji", istakao je Šabić.

Knjiga sadrži više od 30 topografskih karata, 50 tematskih karata, preko 20 planova gradova i stotine fotografija prirodnih i društvenih znamenitosti, kao i QR kodove koji korisnika vode do tekstova s probranim zanimlјivostima, navedeno je iz Službenog glasnika.

Tekstovi na srpskom i engleskom jeziku pružaju čitaocu mnoštvo važnih znanja i činjenica o geologiji, relјefu, klimi, vodama, životnoj sredini, stanovništvu, privredi i kulturnom nasleđu, a na stranicama deset posebnih poglavlјa detalјno su prikazane regije Srbije čiju koloritnost posebno ističu brojne fotografije prirodnih i društvenih rariteta.

"Veliki atlas Srbije" je poduhvat Službenog glasnika i stručnjaka sa univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojnogeografskog instituta, Geološkog zavoda Srbije i Republičkog geodetskog zavoda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()