U širem izboru za NIN-ovu nagradu 31 roman

Odluka žirija o užem izboru biće poznata 12. januara, dok će najuži krug finalista konkursa biti poznat nedelju dana kasnije

04.01.2023. 16:01
  • Podeli:
NIN_Ninova nagrada_Foto Facebook @ninonline-63b593dd1d02c.webp Foto: Facebook / @ninonline

U širi izbor za književnu NIN-ovu nagradu ušao je 31 roman od ukupno 171 prijavljenih na konkurs, saopštili su organizatori.

Nakon ove prve selekcije, žiri u sastavu Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, objaviće u nedeljniku NIN 12. januara uži izbor sa kratkim prikazima romana, navodi se u saopštenju.

"Najuži krug i razgovore sa finalistima štampaćemo 19. januara, a članovi žirija će saopštiti ime dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade 23. januara oko podneva", saopštio je NIN.

U širem izboru su romani Gorana Babića "Vidno polje", Slobodan Tišma sa "Astal tiš riba friš. Život pesnika", Branko Rosić i "Dolazak matadora", "Doživotna robija" Vedrane Rudan i "Lakonogi dan" Jelene Lengold.

U konkurenciji za NIN-ovu nagradu su i Vladimir Jaćimović sa "Povratkom na Zejrek", Danica Vukićević i "Unutrašnje more", "Mapa oproštaja" Siniše Soćanina, "Ne može sunce da čeka" Zorane Maravić i Bora Ćosić sa "Bergotovom udovicom".

Među 31 naslovom su i "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića, Goran Petrović sa "Papirom sa vodenim znakom" i "Ikonostasom sveg poznatog sveta", kao i Saša Mladenović sa "Kozjim ustankom" i Saša Dimoski i "Između svetova".

Tu su i Bojan Vasić i "Vlastelinstva", Ana Marija Grbić i "Mrtvi na dodir", Saša Savanović i "Novo sada", Vladimir Mirkov Živanović sa "Slepim putnikom", "Priručnik za solidan život" Olivere Zulović i "Paklena putarina" Vladimira Kopicla.

Slede Goran Marković i "Doktor D", Predrag Crnković sa "Istorijom tajnih službi u Srbiji 1835-1903", Mirjana Drljević i "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo", "Koljka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca i "Klara, Klarisa" Marijane Čanak.

Nominovani su i Predrag Marković sa "Zemunskom knjigom mrtvih", Miloš K. Ilić i "Deca nedođina", "Mesečari" Dalibora Pejića, "Mir i mir" Mirjane Novaković, i Vida Davidović sa "Mučninom: O neodrastanju".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()