UNA pita: Da li su žene te koje u Srbiji 'drže plamen kulture'?

Na premijerama - žene, u galerijama i pozorištima isto, a tako je i u bibliotekama i u knjižarama

Autor: Lena Sladojević
05.07.2023. 20:07
  • Podeli:

Žene dvostruko više čitaju knjige, u značajno većem procentu posećuju ustanove kulture, dok muškarci slobodno vreme koriste za interent, sportske događaje, kladionice i kazina, gde žene gotovo da i ne zalaze. 

Da li su žene te koje u Srbiji "drže plamen kulture" pitali smo našeg proslavljenog pisca Mihajla Pantića, ali i potražili odgovor na to pitanje u pozorištu koje je uvek puno. 

Na premijerama - žene, u galerijama i pozorištima isto, a tako je i u bibliotekama i u knjižarama.

"Da to je naprosto tako, žene su odnele potpunu prevagu, to sam davno napisao pre 20 i nekoliko godina i kada pogledate sad je to i statistički i empirijski dokazivo kad odete u biblioteke i vidite koliko ima članova to će vam biti sasvim jasno", kaže profesor i književnik Mihajlo Pantić.

Pozorišta posećuju žene i to 61 odsto, naspram 39 odsto muškaraca, a u muzejima su brojke još veće – 63 odsto žena prema 37 odsto muškaraca.

"Jedna ozbiljna analiza ili anketa UNESKA od pre nekoliko godina pokazala je da su među redovnim čitaocima 8,3 žene, znači nema ni dva muškarca. Osnovna osobina savremene književnosti, odnosno savremenog književnog sistema pre svega je već osvedočeni ženskih autora u središte toga sistema", dodaje Pantić.

Da li su žene te koje u Srbiji "drže plamen kulture", odgovor smo potražili i u pozorištu Atelje 212.

"U smislu publike, moram da kažem da. One čine procentualno veći deo, prema našim istraživanjima. Mi smo tu anektu radili pre tri godine, ali imamo uvid da 60 odsto žena su publika na nivou našeg pozorišta, ali je suština o tome da one i dovode svoj jači pol", kaže Biljana Šego ispred ovog pozorišta.

Nažalost vremena su se promenila i dok su se nekada muškarci udvarali poezijom, knjigama, pozorišnim kartama, danas je situacija posve drugačija.

"Mnogo nam fale ta vremena, jer umetnost koja god bila je praznik za dušu i smatram da mladi i pozivam ih sada i hvala vama što ste ovu temu pokrenuli da što više dolaze u pozorište i ne samo ovde, već na sve kulturne događaje u gradu", dodaje Šego.

Čuvari stvarnosti da ne ode u pogrešni smer, za sada su žene. 

Možda se i muškarci promene, pa statistika, odnosno stvarnost, postane drugačija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()