Uručenjem nagrada Muzej grada Beograda obeležio svoj dan u Narodnom pozorištu

Muzej grada Beograda osnovan je 15. oktobra 1903. godine pod nazivom Opštinski muzej i biblioteka, a danas poseduje više od 150.000 predmeta.

22.10.2024. 14:08
  • Podeli:
muzej-671793d90be23.webp Foto: UNA

Muzej grada Beograda (MGB) danas je obeležio svoj dan i 121. godišnjicu od osnivanja svečanošću na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim ustanovama i pojedincima.

U svom obraćanju zvanicama u galeriji Narodnog pozorišta, direktorka MGB Jelena Medaković je rekla da je danas "jako značajan datum", i da je vreme između 120. i 121. proslave "proteklo dinamično".

"Zahvaljujući projedincima, mi smo akvizicijom pribavili 500 slika za naše kolekcije. Obavili smo najznačajniji posao od 1903. godine i počeli rekonstrukciju objekta u Resavskoj ulici", rekla je Medaković.

Prema njenim rečima, budući napori MGB-a biće usmereni poslu koji će osigurati da za EXPO 2027 bude otvoren novi prostor muzeja i da imaju obezebeđenu stalnu postavku.

Nagradu Muzeja grada Beograda za doprinos očuvanju kulturnog nasleđa dobio je dirigent Pavle Medaković, koji je muzeju "ostavio zaostavštinu izuzetne vrednosti u znak sećanja na oca akademika Dejana Medakovića", a priznanje za doprinos i razvoju i očuvanju kulture pripali su Sava centru i Stojanu Vujkuu iz Milenijum tima. 

Zahvalnice Muzeja grada Beograda za doprinos očuvanja kulturnog nasleđa uručene su predsedniku opštine Mladenovac Bogdanu Vuksanoviću, šef biroa Uprave carine Goranu Durbabi, kompanijama Konkord vest i Milšped grup, kao i pomoćniku direktora Zavoda za zaštitu spomenka kulture Beograda Neli Mićović.

Za doprinos medijskoj promociji muzeja i njegovih aktivnosti nagrađeni su novinarke Radio-televizije Srbije Biljana Barušić i Jelena Videnović, vlasnica Naksi radija Maja Raković, kao i urednik Kulturne redakcije novinske agencije Tanjug Aleksandar Nikolić.

"Muzej grada Beograda je jedna od najuticajnih isntitucija kulture u Srbiji. Moram da kažem da je priznanje za celu redakciju - bez kolega ne bi uspeli da pokrijemo sve značajne događaje iz oblasti iz kulture i umetnosti", rekao je Nikolić.

Posebnu zahvalnost Muzej grada Beograda je iskazao plaketama darodavcima Milanu Ciletu Marinkoviću i Milivoju Mišku Pavloviću. 

Kao saradnici i kolege nagrađeni su Nenad Janićijević iz Art zone, prevodilac Siniša Vlajković, kao i zaposlenici muzeja grada Beograda Saša Živić, Danica Vukdragović i Darko Ćirić.

Muzej grada Beograda osnovan je 15. oktobra 1903. godine pod nazivom Opštinski muzej i biblioteka, a danas poseduje više od 150.000 predmeta.

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od objavljivanja njegove "Autobiografije", u atrijumu Narodnog pozorišta je otvorena izložba "Branislav Nušić: slučaj jedne sobe. Legat u Muzeju grada Beograda“, koja traje do 31. oktobra, Legat Branislava Nušića čuva se u Muzeju grada Beograda, kao poklon njegove ćerke Gite Predić - Nušić iz 1958. godine, i sadrži 490 predmeta zatečenih u piščevoj radnoj sobi, i pruža jedinstven uvid u intimni prostor u kome je pisac boravio i stvarao. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()