Violina od osmijuma: UNA na predstavljanju najvrednije nove violine sveta u Beogradu

Beograd je jedna od 17 vodećih globalnih destinacija na kojoj je ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata predstavljeno

18.11.2023. 20:27
  • Podeli:

U okviru svoje misije promocije istaknutih kulturnih vrednosti i dela iz Srbije i sveta, Novak Đoković Fondacija je u zgradi "Geozavoda"  priredila ekskluzivnu prezentaciju "Violine od osmijuma" najvrednije nove violine sveta na kojoj će premijerno nastupiti proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković. 

Beograd je jedna od 17 vodećih globalnih destinacija na kojoj je ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata predstavljeno, posredstvom Pošte Austrije - glavnog logističkog partnera turneje. 

"Violina od osmijuma", sačinjena od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala - predstavlja pravu umetničko remek-delo i po trenutnim stručim procenama - najvredniji je gudački instrument konstruisan u savremenom dobu. 

Projekat njene izrade osmislili su 2020. u Gracu Karl Grosšedl i DI Kurt Asam, a njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

Model "1741 Vieuxtemps" konstruktora Đuzepea Gvarnerija iz Kremone - nazvana po njenom najslavnijem vlasniku, istaknutom belgijskom virtuozu 19. veka Anriju Vijutomu (1820-1881) je do sada važila za najskuplje prodatu violinu na svetu  (16 miliona američkih dolara) - čak vredniju i on onih koje su kreirali njegovi savremenici Antonio Stradivari i Nikola Amati.

Edgaru Rusu je trebalo 32 meseca da stvori violinu od osmijuma - dužine 67cm, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina, safira i cavorita - uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata.

Lice rezonante kutije sačinjen je od italijanske ležničke smrče iz Južnog Tirola (starosti 25-30 godina), dok su leđa, "C-otvori", vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina. 

Tastijera, pražić i kordar sačinjeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog preko 30 godina. 

Lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa - čuvanih u posebnim uslovima više godina kako bi se dobila posebna braon boja koja blago prelazi ka zelenoj.   

Proizvedena u Kremoni, model ER-OS sa Tomastik Infeld Dinamo žicama - dugačka je 13,98 inča u telu a ukupno 23,43 inča, težine 1,30 funti.
Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta ove godine priređen koncert na kome je na njoj ostvarila ekskluzivan nastup proslavljena violinistkinja Elena Denisova. 

Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong - a u našem regionu Ljubljana i Beograd - neke su od 17 destinacija širom sveta na kojima će se biranoj publici predstaviti ovo dragoceno remek-delo koje će na kraju turneje biti ponuđeno na velikoj aukciji na kojoj se očekuje da će ostvariti konačnu cenu od više desetina miliona dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()