Vreme je da upoznate Srbiju, ali izistinski: Profesorka Jasna Vuković o knjizi "Koreni evropske civilizacije"

Ova knjiga ima za cilj da, kao vredan deo svačije biblioteke, doprinese širenju znanja i očuvanju srpske kulture za naredne generacije.

17.04.2024. 17:06
  • Podeli:

Da biste upoznali neke od najstarijih evropskih kultura, dovoljno je da upoznate Srbiju i njenu praistoriju, jer se baš ovde, na našim prostorima, nalaze koreni evropske civilizacije. 

Knjiga "Koreni evropske civilizacije" o kojoj smo pričali u okviru emisije "Popodne" kod Marijane Tabaković, čuva naše kulturno nasleđe u želji da ga prenese pokolenjima i otrgne od nemara, prolaznosti i zaborava. 

Ova knjiga omogućuje znatno bolje razumevanje arheoloških naselja, jer prati vremensku hronologiju od najstarijih nalazišta na našim prostorima, pa sve do okončanja Vinčanske civilizacije. 

Kako je nastala knjiga "Koreni evropske civilizacije" i koliko je bilo potrebno sakupiti sve podatke za nju saznali smo od profesorke Jasne Vuković, koja je jedan od autora prelepih priča koje se nalaze u njoj.

Foto: UNA

Kako autorka ističe, često se divimo kulturnoj baštini drugih zemalja, a da nismo ni svesni kakvim bogatstvom obiluje Srbija. 

"Iako je to blago tu, nadohvat ruke i oka, obično ga se setimo tek kada ga neko iz 'belog sveta' spomene kao neprocenjiv i jedinstven deo svetske kulturne riznice. Tada smo neizmerno ponosni što je u svetu naše nasleđe prepoznato iako sami veoma malo znamo o njemu", ističu autori.

Ova knjiga ima za cilj da, kao vredan deo svačije biblioteke, doprinese širenju znanja i očuvanju srpske kulture za naredne generacije. 

Foto: UNA

Za priče o praistoriji i najznačajnijim kulturama iz tog vremena, Lepenskom Viru, Starčevu i Vinči, pobrinuli su se profesori dr Dušan Mihailović, dr Jasna Vuković i dr Boban Tripković. Fotografije iz muzeja, arhiva, lične dokumentacije, kao i iz objektiva Dragana Bosnića, doprinele su tome da praistorija zasija punim i neprolaznim sjajem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()