Završena Evropska smotra folklora dijaspore: Kulturna spona između matice i rasejanja

Igrali su mladi i stari iz Austrije, Italije, Mađarske, Rumunije, Nemačke, Francuske, Švedske i mnogih drugih zemalja

Autor: Lena Sladojević
19.05.2024. 20:54
  • Podeli:

Upravo je završena još jedna Evropska smotra srpskog folklora dijaspore. Tokom dva dana manifestacije u Beogradu je gostovalo više od 1.600 izvođača, iz ukupno 21 ansambla srpske dijaspore. 

Igrali su mladi i stari iz Austrije, Italije, Mađarske, Rumunije, Nemačke, Francuske, Švedske i mnogih drugih zemalja. U prepunoj dvorani, publika je ispraćala višeminutnim ovacijama svaki ansambl ponaosob.

Na pitanje koliko je važno da se na ovaj način održi veza između matice i dijaspore, Nenad Milenković predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore kaže: 

"Jako je važno pogotovo što naša deca tamo pričaju nemački u školama, u vrtiću, u jaslicama, mislim kako se rode oni u su tuđoj državi, tako da ovakva folklorna društva okupljaju, pre svega decu da bi pričali na srpskom jeziku tako da i mi u našem folklornom društvu baš onako forsiramo da se priča srpski na probama, između igrača, rukovodioci sa igračima, uprava sa članovima. Tako je bitno da koristimo naš jezik u tuđini, tako isto da naučimo kroz folklor šta je šta je tradicija, šta je kultura i šta sve naša bogata Srbija nudi".

UNA

"Svi smo mi rođeni u dijaspori živimo ceo život tamo i kroz pesmu i igru čuvamo naš identitet u dijaspori i mnogo smo vezani za našu maticu. To nam mnogo znači svima i zato znamo naš srpski jezik, predajemo sa koleno, na kalono, slavimo slavu i sve što ide uz to i to je mnogo bitno za nas koji živimo u dijaspori", dodaje Katarina Đurić, iz Srpske zajednice "Izvor" iz Nemačke.

Folkloraši su posebno sretni što nastupaju u prestonici. Kako kažu, prijem je odličan, domaćini ljubazni i jedva čekaju da dođu sledeći put.

Etimološko značenje reči folklor, izvučeno je od dve reči narod i mudrost. Često se kaže i da je folklor neprekidan i živ proces tradicije i kulture, a ova smotra je najbolji dokaz koliko je to tačno. Šarolikost narodne nošnje, ali igre sabira se u jednom - u ljubavi prema matici Srbiji. 

UNA
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()