Žene diktatora kao inspiracija: Pesnikinja Andreja Kargačin dobitnica nagrade 'Novica Tomić'

'Kultura jako često zauzima taj položaj prema vladajućem režimu kao što švalerka zauzima prema diktatoru, i onda je ova zbirka za mene bila neki put razumevanja autoritarnosti, autoriteta uopšte'

Autor: Tijana Škodrić
17.07.2023. 21:15
  • Podeli:

Prve dame su pokretale ratove i gasile ih, a takođe su inspirisale ovogodišnju dobitnicu kniževne nagrade "Novica Tomić". Petočlana komisija odabrala je zbirku pesama novosađanke Andreje Kargačin.

"Mislim da nemam ništa, jer mi sve pripada", prvi su redovi njene zbirke pesama "Slobodni dani Elene Čaušesku".

"Pre svega sam bila inspirisana ženama koje su bile bliske vođama diktatorskih režima, bilo da su u njima aktivno učestvovale ili bile posmatračice kao što je Eva Braun", kaže za UNU nagrađena pesnikinja.

Andreja je, ustvari, multimedijalna umetnica koja se ostvaruje kroz pisanje, ples i režiju. Iza sebe već ima jednu knjigu, ali kroz istraživanje za nagrađenu zbirku kaže da pomenute žene sada razume i kroz umetničku prizmu.

"Kultura jako često zauzima taj položaj prema vladajućem režimu kao što švalerka zauzima prema diktatoru, i onda je ova zbirka za mene bila neki put razumevanja autoritarnosti, autoriteta uopšte", objašnjava ona.

Andreja je jedna od 36 umetnika koji su ove godine poslali svoje rukopise. Ovo je šesta godina da se prestižna književna nagrada "Novica Tomić" dodeljuje, a osnovana je u nameri da afirmiše i podstiče mlade umetnike.

"Moram da priznam da smo ove godine prilično bili ujednačeni u stavovima, da je dobitnica nagrade zapravo poslala najbolji i najkvalitetniji rukopis", kaže za UNU član žirija Žarko Milenković.

A pravo na učešće u konkursu imali su pesnici do 35 godina.

"Iz svog nekog ugla i onoga što čitam, mislim da ih svakodnevica inspiriše pri odabiru tema i motiva za stvaranje. Mislim da su mladi izuzetno sposobni da pronalaze banalno i svakodnevno u uzvišenom i obrnuto", ističe Milenković.

I pre nego što pesme budu zvanično objavljene, Andreja Kargačin već ima velike planove – dramatizaciju zbirke, što pokazuje da nagrade tek čekaju dvadesetčetvorogodišnju pesnikinju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()