Lice pravde: Najlepša lica Hrvatske otvorile dušu Tinu Kovačiću

Zbog lepote se danas čupaju obrve, menja boja kose, ali ide se i puno dalje od toga. Pod nož.

25.05.2022. 12:21
  • Podeli:
lice-pravde-ep-17-miss-2.jpg

Kroz istoriju čovečanstva ideal ženske lepote uvek je posebno cenjen i vrednovan. Ali koliko god su se ti ideali menjali kroz vreme nepromenjene su predrasude i stereotipi koji prate upravo lepe žene.

Neretko, one se smatraju plitkim, manje inteligentnim, površnim osobama, a uz njih se veže etiketa da kroz život prolaze samo na osnovu svog fizičkog izgleda.

Danas, ta je slika i dalje nepromenjena, a savremeno doba u kom živimo, pojava novih načina komuniciranja i popularizacija sveta mode i lepote, tim je predrasudama dala poligon da se još više rašire.

Godinama u svetu mode je i stručnjak za neinvazivne estetske zahvate, doktorka Vivijan Jurković savetuje mlade devojke koje počinju svoje karijere u tom svetu, ali i upozorava.

"To je svet gde nema milosti. Nema nikakve milosti. Moraš biti vrlo jak. Ne fizički nego psihički izrazito. Jači od svih drugih. Jer, naravno, svi oko tebe te kritikuju, a ti si tu da se u biti braniš. I tako je to stalno u toj karijeri."

Koliko je onda teško lepim osobama dokazati da osim izgleda imaju ambicije, stavove i znaju razmišljati svojom glavom?

Ali to dokazivanje danas, nije jedini problem jer su, više nego ikada pre, pod neprestanim udarima kritika, komentarisanja, neretko i najprizemnijeg vređanja.

Jer lepota je pod lupom. Takmičenja i izbori lepote prate milioni ljudi u svetu, ali prate ih i pokrovitelji i sponzori, dobrostojeće firme najčešće iz sveta mode, kozmetike, farmacije, medicine pa lepota – generiše milijarde novca.

Zato su visoki ktriterijumi koje buduća misica mora ispunjavati, govori vlasnik licence najpopularnijeg takmičenja lepote u svetu, Miss Universe Vladimir Kraljević.

"Kada Miss Universe devojka pobedi i hoda po stejdžu i kada se kaže: Evo Miss Universe! To vam je nekih sedam i po sekundi vredno preko milion i po dolara za zemlju iz koje dolazi", kaže.

Zbog lepote se danas čupaju obrve, menja boja kose, ali ide se i puno dalje od toga. Pod nož. Estetska hirugija zarađuje više nego ikad pre, ali pojavio se i novi društveni fenomen – zavisnost od plastičnih operacija.

Ali u samom svetu lepote postoje i druge opasnosti kao što su seksualni predatori koji će mladim devojkama nuditi lažna obećanja kako bi ih iskoristili.

"Čula za takve priče, jesam i to od dosta njih. Nažalost takvih stvari ima ne samo u svetu modelinga i manekenstva. Ima ih svaki dan. Ako odeš u prodavnicu možeš doživeti istu situaciju. Tako da je to nažalost nešto s čim se moraš znati nositi svaki dan. Bilo je svakakvih situacija. Muški pol zna biti dosta neugodan i direktan na ne tako lep način. Neki su u rukavicama, na početku je sve super, zanima ih čime se baviš, šta radiš, šta voliš pa onda pređu na ono što ih stvarno zanima. A s druge strane neki su direktni i neugodni od samog početka."

Je li te strah toga i u ovom svetu modela i manekena?

"Iskreno, malo i da. Možda me sve ovo malo i odbija upravo zbog toga", govori dvadesetogodišnja Lara Fuchs učesnica za Miss Universe.

Uz sve navedeno, postavlja se pitanje zašto se onda devojke i dalje prijavljuju na takmičenja lepote. Na izboru za Miss Universe, najveće takvo takmičenje u svetu, među finalistkinjama Hrvatske potražili smo te odgovore. 

Emisiju Lice pravde možete gledati sredom u 21 čas na UNA televiziji.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()