Lice pravde: Roko ima novo uho

Svaki lekar će vam reći da je sjajna stvar bolesnog čoveka učiniti zdravim, ali ništa manje nije lepo učiniti ga srećnim

08.03.2022. 17:56
  • Podeli:

Pogotovo kad je u pitanju sreća nekog deteta. Roko, mali junak naše priče, ovih se dana smeje od uva do uva. I to bukvalno. Jer zahvaljujući dvojici vrhunskih hrvatskih hirurga, Roko napokon u desetoj godini života ima uvo. Njegovu priču donosi Nensi Profaca.

Pre devet i po godina Roko je rođen s deformacijom desnog uha. Na desnom mu je uhu i sluh slabiji za 30 odsto, s čim može da sasvim normalno živi. Da se on pita, ni estetika ne bi bila problem. Barem zasad.

"Ne stvara mi problem i nisam baš primetio da me toliko to uzbuđuje jer mi se niko još nije rugao zbog toga i to ", kaže Roko. "Ljudi i prijatelji najčešće pitaju zašto ti je to uho takvo. Ja samo njima odgovorim od rođenja i to je to". 

Rokova majka Jadranka Vlašić kaže da im je u prvi mah to saznanje bilo šokantno.

"Pitali smo se otkud, kako, na ultrazvuku to nisu videli. S vremenom smo se svi mi naučili da živimo s tim. Roku smo pustili kosicu da se to uho baš preterano ne vidi. Bilo je tu i svakakvih komentara", kaže ona.

"Bapska posla. 'Što tom malom radiš, što ga mučiš, zašto ga ne ošišaš, pogotovo kad je leto, pogotvo kad smo bili na moru. To su bili najveći komentari ", kaže.

Mjuza, brat i igra

Roko ima dvojicu dosta starije braće, Franu i Patrika. Od Frane je mlađi čak 13 godina i s njim se jako dobro slaže. 

Strastveni je igrač 'playstationa' i kompjuterskih igrica, te budući fudbalski reprezentativac koji zasad trenira u NK Špansko. 

"Kad porastem hteo bih biti fudbaler. Meni je to zabavan sport. Volim trčati, igrati se s loptom. Najčešće igram na krilnoj poziciji. Mislav Oršić je meni najbolji nogometaš", nabraja Roko. 

A najbolji prijatelj mu je Niko. Zajedno igraju fudbal, idu zajedno u razred i svakodnevno se druže.

"Meni je Roko jako dobar prijatelj. Drag mi je, pomaže mi kad zatrebam pomoć, igramo zajedno fudbal, družimo se...", kaže Niko Maraković.

"Kad sam prvi put video njegovo uho, bilo mi je čudno, pitao sam ga. Kad mi je objasnio, onda sam shvatio sve i od tad smo krenuli da se družimo", kaže. 

"Mi smo njemu odmah na početku govorili da ima malo pokvareno uho, ali da će se popraviti i tako je to prihvatio ", kaže mama Jadranka. 

"Tatina maza. Žena me napada da sam ga previše razmazio. Dete je odlično, za poželeti", kaže Rokov otac Radoslav Vlašić

U rukama čudotvoraca

"Roko je došao pre 2-3 godine, zato što je rođen s.... laički rečeno, ušne školjke, kao što je ova druga spolja nema. Ima treziju zvukovoda. Zvukovod ne postoji nego je ispunjen s kosti. Na to uho on čuje, ali kao mi kroz zid ", kaže otorinolaringolog Ivan Rašić.

Doktori Rašić i Košec zajedno surađuju još od specijalizacije. Operacije poput ove koju su izveli na Roku rade od 2016. godine i jedni su od desetak stručnjaka u svetu koji rekontruiraju ušnu školjku na ovaj način.

Uz njih još samo dve poliklinike u Evropi izvode ovakve operacije, pa ne čudi da im mali pacijenti stižu odasvud. 

Pacijenti im dolaze iz cele regije, Makedonije, Republike Srpske i Hrvatske. 

Uho iz rebra

Roku su izvadili nekoliko rebara i napravili novu ušnu školjku koju su implementirali pod rudiment. Iskoristili su njegovu kožu na samom mestu, maknuli su rudiment hrskavice, kožu sačuvalii i smestili ušnu školjku tamo gde je ona trebala i biti. 

"Nikad ne znamo što će nas čekati oko izgleda rebara. Gore, što se tiče kože, nekad ima improvizacije. Trudimo se da bude standardizovano, ali improvizacija je često dobrodošla", kaže dr Rašić.

Hirurški tim je na Roku izveo paralelnu operaciju. Dr. Košec izolirao je hrskavicu s Rokovih rebara, a dr. Rašić pripremio područje uva. 

Kako je naslutio pre operacije, zatekla ih je nepredviđena situacija: jedno rebro je bilo kraće pa su morali improvizovati.

No, sve je prošlo iznenađujuće dobro. Estetski je isto zadovoljavajuće. 

"Rezultat je super. Zahvaljujući timskom radu i dobroj volji svih uključenih, mislim da smo napravili dobar posao, i da ušna školjka izgleda fenomenalno", rekao je nakon operacije otorinolaringolog dr Andro Košec

Nakon šest meseci na red je došla i druga operacija, u kojoj je odvojena ušna školjka da Roko može da nosi masku i naočare.

Nakon šest meseci na red dolazi i druga operacija, u kojoj će ušna školjka biti odvojena od glave pa će Roko moći da nosi masku i naočare.

"Osećam se drugačije, osećam se super s novim uvom", kaže Roko. 

Ne propustite Lice pravde, svake srede u 21.15h samo na Uni!

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()