Lice pravde: Šta je to NFT?

Zašto je ova nova tehnologija važna za umetnike, kreatore i neke biznise?

06.05.2022. 14:41
  • Podeli:

Možda ste već čuli za NFT. Možda čak znate i to da je NFT skraćenica za  nezamenljivi token (non-fungible token).

Ali možda ne znate tačno šta sve to znači i zašto je ova nova tehnologija važna za umetnike, kreatore i neke biznise.

Tehnologije koje su zadnjih godina eksplodirale s novom terminologijom vezanom za Web 3, kao što je Blokčejn, NFT, Metaverse...

Ako na prvu fazu interneta gledamo kao fazu ranog razvoja, odnosno Web 1 fazu, koja se vodi kao faza statičkog sadržaja, bez mogućnosti interakcije, animacije i korišćenja dodatnih sadržaja osim teksta, Web 2 definitivno je došao kao faza društvenih mreža i međusobne interakcije među korisnicima.

Pored svih svojih prednosti, Web 2 sa sobom nosi prikupljanje podataka o korisnicima kroz centralizovane servere i neretko ustupanje istih kompanijama u svrhu što boljeg praćenja navika korisnika i ponude proizvoda i usluga.

Rediteljka i autorka Katarina Petrović u ovom dokumentarcu pokušala je da nam približi u šta je to evoluirao internet i Web 3 tehnologija koja je već tu.

Kao neki dalji razvoj, Web 3 dolazi sa navodnom idejom decentralizacije tj. nemogućnosti da neki centralni entitet (serveri društvenih mreža, na primer) prikuplja podatke o korisnicima i manipuliše njima.

Isključivanjem "posrednika" komunikacija, kao i slanje novca i informacija trebalo bi da se odvijaju potpuno decentralizovano i transparentno, ali i dalje sigurno.

Kao i sa svakom novom tehnologijom, nije lako predvideti načine na koje će programeri, kreatori i biznisi koristiti NFT, ali na kraju krajeva, granice zavise najviše od naše mašte.

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()