Pitanje nestalih između Hrvatske i Srbije, besramno trgovanje žrtvama?

Dok se hrvatski političari kunu da im je pitanje nestalih osoba u ratu jedan od najvećih prioriteta, ceo proces u stvarnosti tapka u mestu.

Autor: Saša Kosanović
31.01.2022. 13:45
  • Podeli:
lice-pravde-ep-1-still005.jpg

Više od dve godine nema pravih kontakata između Ureda za zatočene i nestale u Hrvatskoj i Komisije za nestale u Srbiji. Nema konferencija, nema sastanaka, nema zajedničkih ekshumacija, nema zajedničkih identifikacija.

Koliko je situacija beznadežna svedoči podatak da je Hrvatska svojevremeno od Srbije naručila pregled nekoliko lokacija potencijalnih masovnih grobnica, koje je Srbija pripremila, ali hrvatski istražitelji nikada nisu udostojili da se jave i pojave na lokacijama.

"Ove godine nije rešen nijedan slučaj, iako imamo posmrtne ostatke koji čekaju u Zagrebu i Osijeku, iako imamo registrovana grobna mesta koja čekaju ekshumacije. Rešena su dva slučaja zahvaljujući međunarodnoj organizaciji", kaže Dragana Đukić iz Udruženja porodica poginulih i nestalih lica "Suza".

Foto: Una TV

Znači, vi tvrdite da Hrvatska zna gde se nalaze grobnice?

"To su podaci Haškog tribunala, to su službeni podaci koje Hrvatska ne negira. Politika je uplela svoje prste u to i nema dobre volje da se to rešava", kaže Đukić.

S druge strane, po Hrvatskoj su, prema podacima haškog suda, rasute brojne grobnice u kojima leže tela Srba ubijenih tokom i nakon Oluje. 

Stojan Jelić, iz Bijelih voda kod Gline, pre desetak godina je prijavio jednu potencijalnu postolujnu grobnicu i političarima i nevladinoj organizaciji. Na tom mestu se do danas niko od službenih lica nije pojavio.

Već desetak godina nikog od odgovornih ne zanima mjesto moguće masovne grobnice

 "Ja znam da je sa hrvatske strane traženo da se pregleda nekoliko lokacija u Srbiji oko Šida i da je pre par meseci poslan upit, spremne su lokacije, kada želite da dođete i pogledate, mislim da do sada nije bilo nikakvog odgovora", kaže Veran Matić, poverenik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za pitanje nestalih.

Postavlja se pitanje zbog čega Hrvatska odugovlači i da li je zapravo reč o morbidnoj igri i trgovini ljudskim ostacima u kojoj se nestali otkrivaju po načelu reciprociteta. 

Saša Kosanović bio je u Vukovaru, Beogradu, Sarajevu i Foči.

Decenijama nakon rata, porodicama ubijenih i negde zakopanih više nije toliko važno da li se ubice naći pred licem pravde, ostala im je jedino nada da će konačno pronaći kosti svojih najmilijih i dostojno ih sahraniti.

Ne propustite emisiju Lice pravde u sredu, 9. februara u 21 sat na Una TV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()