Zašto je smrtnost na respiratorima u Slavonskom Brodu dva puta manja nego u drugim gradovima?

U doba korona krize, razliku između života i smrti u Hrvatskoj ne čini samo vakcina već struka, znanje i iskustvo

17.02.2022. 12:33
  • Podeli:

U kovid odeljenju bolnice u Slavonskom brodu, sa samim početkom pandemije, oformljen je tim lekara, tehničara i sestara koji su se posvetili isključivo lečenju najteže obolelih pacijenata. 

Njihovi su rezultati najbolji u zemlji. Oni spašavaju najviše života. Tajna njihovog uspeha je organizacija, raspodela zadataka, znanje i timski rad.

"Mislim da je tu dosta bitno da tu postoji nekakav tim koji je već naučio funkcionirati na taj način koji je operativan. Ajmo se dogovoriti i idemo mijenjati stvari. Dakle mi smo se tako nekako od početka postavili proaktivno i unutar našeg dijela posla, ali i u odnosu na druge struke", kaže rukovodilac Odijela za anesteziju dr Jasminka Kopić.

U kovid odeljenju bolnice u Slavonskom brodu spašavaju najviše života (Foto: UNA)

Ono što ih razlikuje od ostalih bolnica je način rada sa zadnjom linijom odbrane protiv korone – respiratorima. Dok u ostalim bolnicama smrtnost na respiratoru neretko bude i do 70 posto oni, upravo suprotno, toliko ljudi spašavaju. 

Rad na respiratoru usavršili su na najjačim svetskim klinikama. Danas oni vode kurseve mehaničke ventilacije. 

Veliki su rizik preuzeli na svoja leđa kada su odlučili da smanje količinu kiseonika na respiratoru, ali taj se rizik pokazao opravdanim.

"Bolesnik sigurno umire bez respiratora, određene težine bolesti, a respirator je tu da mu da šansu da eventualno preživi. Morate imati viziju što se tu patofiziološki događa i morate znati kako ćete tome kontrirati", kaže anesteziolog dr Matija Jurjević

 

Retki trenuci opuštanja

"Tu je nažalost često puta i zbrka jer su se pojavile na početku smjernice, ne samo kod nas nego i u Europi koje su se prepisivale iz, ajmo reći, nekakvih ranijih situacija, smjernica što se pokazalo da ipak nije u koroni apsolutno primjenjivo i nije za prepisivanje", kaže dr Jurjević.

"Kada bi bolesnici mogli liječeni samo kisikom onda ne bi ni trebao respirator. Jer bi mi mogli dati nekom 100 posto kisik i to bi riješilo problem. Prema tome vi na respiratoru dajete principijelo tlačnu potporu disanju", zaključio je.

Zašto se taktika brodske bolnice ne primenjuje na druge? (Foto: UNA)

Dve godine od početka pandemije, postavlja se pitanje je li način rada ovog tima dovoljno prepoznat od strane odgovornih u zdravstvenom sistemu?

Zašto se taktika brodske bolnice ne primenjuje na druge? 

Tin Kovačić proveo je radne dane na tom, kako ga pacijenti zovu, malom odeljenju – velikog srca. 

 

Lice pravde gledajte sredom u 21.15 na Uni.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()